Vliegtuigen, schietstoelen & bommen Kindercolleges najaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Nationaal Militair Museum leer je alles over vliegtuigen, schietstoelen en vliegtuigbommen.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Wat hebben de vliegtuigen uit het NMM meegemaakt?
Zondag 10 september
In het Nationaal Militair Museum staan en hangen bijzondere vliegtuigen en straaljagers, zoals een Spitfire en een F-16. Waar hebben ze gevlogen? Wat maakten ze mee? Conservator Alfred Staarman laat je tijdens dit college kennis maken met de indrukwekkende vliegtuigencollectie van het NMM.

Hoe red je jezelf met een schietstoel uit een vliegtuig?
Zondag 08 oktober
Wanneer werd de schietstoel uitgevonden? Hoe werkt zo’n stoel? Adjudant onderofficier b.d. Max van Kleef leert je alles over deze levensreddende uitvinding. Van Kleef werkte jaren als vliegtuig onderhoudsmonteur bij Defensie. Afgeschoten schietstoelen werden opgespoord, door monteurs opgeknapt en aan de gesprongen vlieger geschonken.

Hoe blijft een vliegtuig in de lucht?
Zondag 19 november
Hoe kan het dat een vliegtuig, dat toch al gauw honderdduizend kilo weegt, in de lucht blijft hangen en niet naar beneden valt? Na het college van Majoor vlieger b.d. Pieter Vrieling weet je alles over luchtdruk, de vorm van vliegtuigvleugels en voortstuwing; deze wetenschap wordt ook wel aerodynamica genoemd.

Hoe wordt een vliegtuigbom onschadelijk gemaakt?
Zondag 10 december
Soms wordt er in Nederland nog een vliegtuigbom gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Het opruimen van zo’n bom is gevaarlijk werk. Stel dat hij alsnog ontploft?! Edwin Burema, Explosieven Opruimer van Defensie geeft een college over het onschadelijk maken en opruimen van vliegtuigbommen.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 10 december 2017 van 13:30 tot 14:30
zondag 19 november 2017 van 13:30 tot 14:30
zondag 8 oktober 2017 van 13:30 tot 14:30
zondag 10 september 2017 van 13:30 tot 14:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Verlengde Paltzerweg 1 3768 MX, Soest Nederland

Contact

+31 (0)85 003 60 00