Visioenen van een genie Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Voor de eerste keer in de geschiedenis zijn de kunstwerken van Jheronimus Bosch bij elkaar gebracht in de plek waar hij ze zelf heeft geschilderd. Ga kijken naar deze tentoonstelling en leer over deze bijzondere kunstenaar en zijn werk!

Jheronimus Bosch (geboren als Jheronimus van Aken) werd geboren circa 1450 en stierf in 1516. Hij was een Zuid-Nederlands kunstschilder en schilderde graag satirische voorstellingen waarvan de betekenis veelal nog niet wordt begrepen. Zijn kunstwerken werden reeds over de hele wereld in musea tentoongesteld en zijn samen met recentelijk ontdekte nieuwe werken voor deze tentoonstelling bij elkaar gebracht in zijn geboorteplaats.

De belangrijkste kunstenaar van Nederland

Meer lezen over Jheronimus Bosch? Kennislink-redacteur Robert Visscher bezocht de tentoonstelling en schreef er een reportage over.

De kunstwerken van Jheronimus Bosch worden gekenmerkt door duivelse figuren, beroemde monsters, engelen en heiligen die zijn tekeningen en panelen bevolken. Zijn karakteristieke werk, vol illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries, verbeeldt onnavolgbaar de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. Werkend in de periode rond 1500, de overgang tussen middeleeuwen en renaissance, weerspiegelen Bosch zijn schilderijen en tekeningen op raadselachtige wijze de relatie tussen de mens, zijn omgeving en zijn schepper. Het is een kunstenaar die tot de absolute wereldtop behoort, wiens werk navolging kreeg bij generaties na hem en die tot op de dag van vandaag ook nieuwe kunstenaars weet te inspireren.

Topstukken uit de hele wereld

De tentoonstelling zal uit circa 20 schilderijen en 19 tekeningen van Bosch bestaan, waaronder 4 drieluiken en 4 tweezijdig beschilderde panelen. Verder zullen 7 panelen uit zijn werkplaats en/of van belangrijke navolgers getoond worden. Ten slotte tonen zo’n 70 kunstwerken de context van deze middeleeuwse kunst uit de 15de en 16de eeuw. Voor het publiek zal het ook de eerste presentatie zijn van 9 speciaal voor deze expositie en het Jheronimus Bosch-jaar gerestaureerde schilderijen. De tientallen bruiklenen komen van vooraanstaande musea uit de hele wereld.

Aan de hand van de volgende thema’s wordt de bezoeker door de tentoonstelling begeleid: Levenspelgrimage, Bosch in ’s-Hertogenbosch, Het leven van Christus, Bosch als tekenaar, Heiligen en Het einde der tijden.

Tickets

Tickets voor deze voorstelling zijn te koop via de website.

Om een aangenaam bezoek te bevorderen, werkt het museum met zogenaamde time slots. Tijdens deze periodes van een uur mag je de tentoonstelling betreden. Eenmaal in de tentoonstelling is er geen limiet aan de duur van het bezoek. Meer bezoekinformatie is te vinden op de website.

Prijs

Regulier € 22,-
Kinderen 4 t/m 17 jaar € 2,-
Museumkaart € 10,-
Vrienden Het Noordbrabants Museum Vrienden Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch € 10,-
Vereniging Rembrandt € 10,-

Datum

zaterdag 13 februari 2016 t/m zondag 8 mei 2016 van 10:00 tot 0:00

Prijs

€ 22,00

Locatie

Verwersstraat 41 5211 HT, Den Bosch Nederland

Contact

+31 (0)73 68 77 877