Via Belgica Digitalis Smartphone applicatie

Voor volwassenen
Gratis applicatie voor je smartphone waarmee je alles te weten komt over de Romeinse weg die dwars door Zuid-Limburg liep.

Via Belgica is de naam die in de deze eeuw is gegeven aan de oude Romeinse hoofdweg die dwars door Zuid-Limburg liep. De weg verbond de Atlantische kust met Keulen en liep door de Romeinse ‘Germania Inferior’. Zuid-Limburg lag daar middenin. Bij Maastricht kruiste de weg de Maas. Er ontstond een nederzetting en later een fort. Bij Heerlen lag een kruising met een noord-zuidroute. Daar bouwden de Romeinen een groot badhuis. In beide steden zijn dan ook Romeinse resten te zien. Voor de rest is er van de weg zelf niet veel meer over.

De vraag is dan ook: waar liep de weg zeker en waar misschien? En waarom daar? Hoe gebruikten de Romeinen de weg en hoe leefden ze eigenlijk?

Twee mogelijkheden

Bezoek de vaste tentoonstelling in het Thermenmuseum, waar elf objecten zijn gemarkeerd met een QR-code. Door deze te scannen beland je op de vindplaats van het voorwerp in de Via Belgica Digitalis, waar je een heleboel extra informatie kunt krijgen, in de vorm van filmpjes, animaties, audio-fragmenten en tekst.

Je kunt ook met de app op pad. In de app vind je op zo’n 40 locaties informatie over hoe de streek er ten tijde van de Romeinen uitzag, wie er woonden, hoe ze leefden, enz. Ook krijg je inzicht in welke enorme invloed de komst van de Romeinen had op de mensen die hier al woonden en op het landschap. Je bekijkt het landschap als het ware door de ogen van een Romein, maar dan met gps.

Download

Download de app voor Android, iPhone of Windows Phone via de website van Via Belgica Digitalis.

Datum

vanaf vrijdag 1 januari 2016

Prijs

Gratis

Locatie

Deze activiteit is online

Contact

Organisatie