Verstoppen in de natuur Doe-tentoonstelling voor jonge kinderen

Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze doe-tentoonstelling voor jonge kinderen maak je spelenderwijs kennis met de kunst van de camoeflage. Zie jij welk dier er onder de bladeren is verstopt?

Je verkleden en verstoppen, wie deed dat niet toen die klein was? Valt het bruine konijn goed op onder de bomen of juist in de witte sneeuw? Waar zet je het roze konijn? Kijk ook eens in de verkleedkoffer en verander in een lieveheersbeestje of eend. Voor welk landschapsgordijn ben jij het meeste zichtbaar?

via Natuur en Milieucentrum de IJzeren man

Camouflage is de kunst om je in het volle zicht van iedereen te verbergen zonder in een holletje of schuilplaats weg te kruipen. Veel dieren in de natuur kunnen dat en doen dat op verschillende manieren. De bekendste zijn de kleur of vorm aannemen van de omgeving. Een egel is bruin en grijs, zodat hij zich kan verstoppen tussen de dorre bladeren.

In plaats van zich te verstoppen, kunnen dieren zich ook anders voordoen. Dat doet bijvoorbeeld de rups van de in Nederland algemeen voorkomende Gehakkelde Aurelia. Die rups lijkt op een vogelpoepje en zegt hiermee dat ze geen aantrekkelijk hapje is. Sommige dieren willen graag opvallen. Ze laten zien ‘pas op ik ben gevaarlijk, ik kan steken of ben giftig’. Dat doen bijvoorbeeld wespen met hun duidelijk zichtbare gele en zwarte strepen. Anderen maken daar dan ook weer gebruik van, zoals de Hoornaarvlinder. Dat is een vlinder die sprekend op een Hoornaar lijkt, onze grootste wesp, maar die vlinder is zo ongevaarlijk als een pasgeboren lammetje.

Openingstijden

Maandag 09.00 – 12.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag 10:00 – 17:00
Zaterdag en zondag 13.00 – 17.00

Datum

zaterdag 25 mei 2019 t/m zondag 1 september 2019 van 12:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Locatie

Geurtsvenweg 4 6006 SN, Weert Nederland

Contact

+31 (0)495 52 48 93