Veroudering biologisch bekeken Driedelige cursus

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De vergrijzing van de westerse samenleving heeft veroudering en gezond ouder worden hoog op de onderzoeksagenda gezet. In deze driedelige cursus leer je over de biologische processen die ten grondslag liggen aan veroudering.

In de cursus bekijk je veroudering vanuit vier verschillende invalshoeken: evolutie, erfelijkheid, veroudering op cellulair niveau en de invloed van levensstijl. Voor iedere invalshoek ga je op zoek naar antwoorden op een aantal vragen.

Programma

Evolutie
Bij deze invalshoek bekijk je de levensduur van organismen. Wat bepaalt die levensduur? Waarom worden sommige organismen maar één dag oud en anderen meer dan 200 jaar, en bestaat er zoiets als geprogrammeerde veroudering?

Erfelijkheid
De kans om 100 jaar oud te worden, wordt voor ongeveer 50 procent bepaald door de genen. Kijk hoe wetenschappers deze genen onderzoeken en wat er al bekend is over deze genen.

Veroudering op cellulair niveau
Heel simpel gezegd, begint veroudering als de schade aan lichaamscellen niet meer volledig gerepareerd kan worden. Wat voor soort schade lopen lichaamscellen op en hoe repareert het lichaam dat? Waarom hebben lichaamscellen maar een beperkte delingscapaciteit en waarom neemt het vermogen tot schade herstel met de leeftijd af? Is het mogelijk en/of wenselijk het schade herstel te verbeteren?

De invloed van levensstijl
Er wordt veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de levensduur van proefdieren te verlengen met als meest succesvolle de beperking van het aantal dagelijkse calorieën. Gaat dit ook werken bij de mens?

Over de docent

Professor dr. Lettie Lubsen is emeritus hoogleraar moleculaire biologie aan de Radboud Universiteit. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het gebruik van erfelijke informatie bij zoogdieren waaronder ook de erfelijke informatie die nodig is voor het herstel van schade als gevolg van het ontvouwen van eiwitten.

Inschrijven

Voor deze activiteit is inschrijven verplicht via de website.

Datum

vrijdag 17 november 2017 van 10:45 tot 12:30
vrijdag 10 november 2017 van 10:45 tot 12:30
vrijdag 3 november 2017 van 10:45 tot 12:30
Toon alle data

Prijs

€ 120,00

Contact

+31 (0)24 361 30 83

Organisatie