Verondersteld geen bezwaar Wetenschapscafé

Voor jongeren en volwassenen
Doctor Erwin J.O. Kompanje bespreekt in dit wetenschapscafé de nieuwe donorwet en wat het betekent om 'geen bezwaar' te hebben.

De kern van de nieuwe donorwet is dat van iedere volwassen Nederlander, diens wil over orgaan- en weefseldonatie bekend is. Dat kan een bewuste registratie zijn (‘ja’; ‘nee’; ‘ik laat het aan mijn naasten over’; ‘ik laat het aan een aangewezen persoon over’), of de onbewuste registratie ‘geen bezwaar’ als de betreffende persoon niets laat registreren. Wat betekent ‘geen bezwaar’? Wat is de waarde van dit veronderstelde ‘geen bezwaar’? Wat als de naasten van de potentiele donor bezwaar maken tegen het ‘geen bezwaar’? En wat betekent het als de naasten dan ‘aannemelijk moeten maken waarom zij geen donatie willen’? Vragen te over.

Over de spreker

Dr Erwin J.O. Kompanje is medisch filosoof en klinisch ethicus op de intensive care volwassenen van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. In 1999 promoveerde hij op een proefschrift ‘Over de praktijk van postmortale orgaandonatie: een kritische beschouwing.’

Datum

maandag 27 januari 2020 vanaf 19:30

Prijs

Gratis

Locatie

Bistro Bar Binnenrotte Hoogstraat 110 3011PV, Rotterdam Nederland