Verleden en toekomst Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Noorderlijk Scheepvaartmuseum leer je alles over verleden en toekomst in de scheepvaart.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Waarom zijn dingen zoals ze zijn?
10 februari 2019
Dhr. drs. G.L.G.A. Kortekaas, Archeoloog: “Toen ik een jaar of 12 was, struinde ik bouwplaatsen af, voor mijn verzameling op zoek naar fossielen, pijpenkoppen en oude scherven. Waarom? Omdat spullen van vroeger een verhaal met zich meedragen. Het komt ergens vandaan, het heeft lang geleden geleefd en er is niemand meer die daar ooit bij is geweest. Zoiets als een spannend boek lezen, maar dan zonder letters en papier. Verzamelen voor mijzelf doe ik al lang niet meer, maar onderzoeken waarom dingen zijn zoals ze nu zijn, dat nog wel. Dat heet nu archeologisch onderzoek, opgraven dus, en daar laat ik iets van zien”.

Wie was Berend Botje?
10 maart 2019
Louis van Heiden was een Nederlandse admiraal in Russische dienst. Wie was hij? Als Nederlandse militair uit Zuidlaren heeft hij in de negentiende eeuw een hoge positie verkregen in Russische dienst. Hoe kwam het dat hij een levende legende werd en zelfs betrokken zou zijn bij de Griekse onafhankelijkheidsoorlog in 1827? En dat niet alleen: waarom wordt hij verbonden met de figuur Berend Botje? Prof. Dr. J.S.A.M. van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en Politiek van Rusland zal daar alles over vertellen.

Waar haal jij straks jouw stroom vandaan?
14 april 2019
Klimaatverandering, zeespiegelstijging, energietransitie, “We moeten van het gas af!”. Allemaal kreten die je de laatste tijd overal hoort en ziet. Snap jij het allemaal nog wel? Komt het nog wel goed? Hoe krijgen we dat allemaal voor elkaar? Je leert over de energie van de toekomst Dr. Wim Timmerman researcher-Teacher aan Centre of Expertise Energy vertelt meer over dit onderwerp.

Meer water, meer dijk?
19 mei 2019
Het klimaat verandert. Dat merken we allemaal en overal. Het weer wordt steeds extremer. Heftige hoosbuien, perioden van droogte, zwaardere stormen en een stijgende zeespiegel maakt dat wij ons meer dan ooit moeten wapenen tegen water. Hoe beschermen we ons land, dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt? De waterschappen moeten in elk geval flink aan de bak. Zo verbeteren we in Nederland de komende jaren ruim 700 kilometer dijk. Maken we die dijken nog sterker en hoger? Of zijn er ook slimmere oplossingen? Denk mee over de dijk van de toekomst.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 19 mei 2019 van 12:00 tot 13:00
zondag 14 april 2019 van 12:00 tot 13:00
zondag 10 maart 2019 van 12:00 tot 13:00
zondag 10 maart 2019 van 12:00 tot 13:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Brugstraat 24 9711 HZ, Groningen Nederland

Contact

+31 (0)50 31 22 202