Verlangen naar natuur Vierdelige cursus door dr. Erik de Jong

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze vierdelige cursus door dr. Erik de Jong verken je de culturele spirituele, historische en sociale factoren die een rol spelen in de liefde van de mens voor de natuur.

Verlangen naar natuur is niemand onbekend. Naar de geur van het bos, het geluid van golven die stukslaan op de kust of het gevoel van jouw blote voeten in het gras. De behoefte om je te omgeven met natuur, om te aarden. De natuur appelleert aan alle lagen van de samenleving en doordringt alle vakgebieden.

Ronald van Weeren via ARTIS

De mens verbeeldt de schoonheid ervan in kunst en design, leren ervan bij het optimaliseren van techniek en de natuur is een onuitputtelijke bron voor studies. Waar komt dat verlangen en die liefde voor natuur vandaan? Edward Wilson, Harvard-bioloog, stelt dat het een resultaat is van een biologisch evolutieproces. Maar culturele, spirituele, historische en sociale factoren spelen ook een rol. In vier colleges verkennen we die factoren en onderzoeken we de relatie van westerse en niet-westerse culturen met de natuur.

Deze tijd kenmerkt zich door een complexe samenhang tussen natuur en cultuur, zowel in de westerse als in de niet-westerse wereld. Onze door de mens beheerste wereld stelt dringende ethische, morele en filosofische vragen naar wat natuur in onze cultuur betekent en wat cultuur betekent voor natuur: Heeft natuur zelf rechten? Hoe denken andere culturen hierover?

Programma

college 1 Biophilia of liefde tot natuur, een verkenning
college 2 Natuur en cultuur: voorstellingen en rituelen
college 3 Boom en bos, dier en plant
college 4 Tienduizend dingen: Westers? Niet-westers?

Aanmelden

Aanmelden voor deze cursus is verplicht via de website

Datum

donderdag 27 juni 2019 van 11:30 tot 14:00
dinsdag 25 juni 2019 van 11:30 tot 14:00
donderdag 20 juni 2019 van 11:30 tot 14:00
dinsdag 18 juni 2019 van 11:30 tot 14:00
Toon alle data

Prijs

€ 140,00

Locatie

ARTIS Plantage Kerklaan 38-40 1018CZ, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)205 98 56 69

Organisatie