Verlangen naar Mekka Tijdelijke tentoonstelling

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders.

Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst? Verlangen naar Mekka geeft een bijzonder inzicht in een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld.

Aan de hand van persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling de bezoeker mee naar Mekka, voor moslims de belangrijkste heilige plek. Hier staat de Ka’ba, het kubusvormige centrale heiligdom van de islam, omgeven door de Grote Moskee. Van over de hele wereld bidden moslims dagelijks in de richting van de Ka’ba.

Virtual reality beleving

Schitterende voorwerpen en indringende reportages geven een veelzijdig beeld van deze religieuze en spirituele reis. Met een VR-bril kan de bezoeker zelf ervaren hoe het is om in Mekka te zijn. Voor moslims een aangrijpende (her)beleving en voor niet-moslims een unieke ervaring, aangezien Mekka alleen voor moslims toegankelijk is.

Objecten uit verschillende islamitische kunstcollecties

Al eeuwenlang inspireert de bedevaart naar Mekka veel kunstenaars en vorsten tot het vervaardigen van bijzondere objecten. In de tentoonstelling zijn meer dan 300 aansprekende stukken bijeengebracht uit verschillende islamitische kunstcollecties, waaronder de collectie van het Tropenmuseum. Met een grote verscheidenheid: van de 10e eeuw tot nu, van China en Indonesië tot Turkije en Marokko.

Bekleding van de heilige Ka’ba en hedendaagse kunst

De tentoonstelling toont een 4-meter hoge 19e eeuwse draagstoel, die kamelen meedroegen in de jaarlijkse hadj-karavaan van Caïro naar Mekka. Indrukwekkend zijn de antieke Kiswa-zijdeweefsels, rijkelijk versierd met goud- en zilverdraad, die de heilige Ka’ba bedekken. Daarnaast zijn er foto’s te zien van 19e eeuwse pelgrims en fragmenten van de eerste hadj-documentaire uit 1928, die gemaakt zijn door een Nederlander. Ook is er hedendaagse kunst te zien, zoals de installatie Magnetism van kunstenaar Ahmed Mater, die de aantrekkingskracht van de Ka’ba symboliseert.

Openingstijden

Maandag buiten de schoolvakanties Gesloten
Maandag in de schoolvakanties 10.00 – 17.00
Dinsdag t/m vrijdag 10:00 – 17:00 uur

Het museum is gesloten op Koningsdag (zaterdag 27 april), op 3 oktober, op 25 december (eerste Kerstdag), en op 1 januari (nieuwjaarsdag)

Prijs

Regulier € 16,-
Kinderen van 4 t/m 18 jaar € 8,-
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Studenten € 10,-
CJP jeugd (t/m 18 jaar) € 7,-
CJP (vanaf 19 jaar) € 9,-
Museumkaart Gratis

Datum

maandag 1 april 2019 t/m zondag 12 januari 2020 van 8:00 tot 15:00

Prijs

€ 16,00

Locatie

Linnaeusstraat 2 1092 CK, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)88 004 28 40

Organisatie