Verken het heelal Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht leer je alles over het weer, Mars, sterren en de maan.

Altijd al door een echte telescoop willen kijken? Dat kan op Sonnenborgh. Vroeger was dit een wereldberoemde sterrenwacht waar wetenschappers onder andere onderzochten uit welke stoffen de zon bestaat. Nu ga je in de kindercolleges van de MuseumJeugdUniversiteit op onderzoek uit samen met echte ruimte-experts. Kom alles te weten over Venus, zwarte gaten, Mars en alles wat je maar tegen kunt komen in ons planetenstelsel.

Colleges

Hoe ziet een zwart gat eruit?
3 februari 2019
Door een telescoop zo groot als de aarde te maken kunnen we het zwarte gat midden in het centrum van onze Melkweg voor het eerst echt bekijken. Maar hoe ziet een zwart gat er nu eigenlijk uit? En moeten we ons zorgen maken over dit allesverslindende monster, of zitten we op veilige afstand? Sterrenkundige (én dj) Thomas Bronzwaer van de Radboud Universiteit komt vertellen over de jacht op zwarte gaten, en laat zelfs een VR-simulatie zien van hoe het er mogelijk echt uit ziet in de buurt van deze mysterieuze objecten.

Wonen op Mars: een goed idee?
3 maart 2019
Wonen op Mars is voor veel mensen een grote droom. Maar is het eigenlijk wel zo’n goed idee? Veel dingen die op Aarde vanzelfsprekend zijn, zoals ademhalen en eten, zijn op Mars gigantische uitdagingen. Aan de andere kant kunnen mensen op Mars veel nieuwe wetenschappelijke kennis verzamelen. In deze lezing vertelt Mars-kenner Arjen Boosman van de Universiteit Utrecht waarom mensen graag naar Mars willen en wat dit zo ongelooflijk moeilijk maakt. Expert: Arjen Boosman

Wat kom je tegen op reis in ons planetenstelsel?
7 april 2019
Samen met hoogleraar in de sterrenkunde Henny Lamers van de universiteiten Utrecht en Amsterdam ga je op reis door het planetenstelsel. We beginnen bij onze eigen ster: de Zon. Dan langs Mars, waar nu een onderzoekskarretje rondrijdt, en langs Jupiter waar al meer dan 200 jaar een reusachtige wervelstorm wordt. We vliegen door de ringen van Saturnus en komen onderweg kometen tegen: grote ijsklonten met een lange dampstaart. Pas wel op voor grote rotsblokken zoals planetoïden en meteoren. Als die op de Aarde vallen, veroorzaken ze rampen. Zo stierven de dinosaurussen uit door de inslag van een meteoriet in de buurt van Mexico.

Is Venus het tweelingzusje van de Aarde?
12 mei 2019 12:00
Venus trekt al eeuwenlang de aandacht van de mens. Logisch, want Venus staat het dichtst bij de Aarde én lijkt ook nog eens heel erg op onze planeet. Venus is even groot, heeft een gelijke massa en is op dezelfde manier samengesteld als de aarde met een kern, een mantel en een korst. Er zijn veel ruimtevaartmissies naar Venus gegaan om de overeenkomsten te onderzoeken. Wat hebben zij ontdekt? Is Venus echt het tweelingzusje van de aarde? Of zijn de verschillen toch groter dan je zou denken? Natuurkundig onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven Rianne Plantenga vertelt je er in dit college alles over.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 12 mei 2019 van 12:00 tot 13:00
zondag 7 april 2019 van 12:00 tot 13:00
zondag 3 maart 2019 van 12:00 tot 13:00
zondag 3 februari 2019 van 12:00 tot 13:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Zonnenburg 2 3512 NL, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 820 14 20