Verbeelding aan de macht Feest van de Filosofie 2019

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Vier de filosofie! Met lezingen, diepgaande gesprekken, workshops, theater en activiteiten geven filosofen een hommage aan de slogan die vijftig jaar geleden de muren in Parijs sierde: De verbeelding aan de macht (L’imagination au pouvoir).

De gebeurtenissen van mei ’68, die in België door ‘Leuven Vlaams’ werden vooraf gegaan, stonden in het teken van protesten voor meer inspraak en democratisering. Volgens sommigen vormde 1968 de opmaat voor een progressieve maatschappij en de aanzet tot brede sociale omwentelingen. Volgens anderen was het jaren ‘60-idealisme niets meer dan een vlaag van collectieve zinsverbijstering.

Feest van de Filosofie

Hoe is het vijftig jaar na datum met de geest van ’68 gesteld? Is de maatschappelijke strijd intussen op alle fronten gestreden? Of zit de geest nog steeds in de fles en staan de echte revoluties nog voor de deur, zoals #MeToo vijftig jaar na de Summer of Love zou kunnen suggereren? Kortom, The Times Are They A-Changin’?

Reflecteer over filosofische thema’s als verbeelding en macht, en over de weerklank ervan in onder meer maatschappij, politiek, kunst en literatuur.

Programma

Chantal Mouffe geeft de openingslezing in 30CC/Schouwburg. Alicja Gescinska brengt met Wanderlust Live een diepgaand gesprek met de Leuvense schrijver Koen Peeters, de ECI-prijswinnaar van 2017. Jannah Loontjens, auteur van de nieuwe roman Wie weet, geeft een lezing over de onbegrensde verbeelding van de literatuur.

Daarnaast staan in STUK panelgesprekken en workshops op het programma, met o.m. Rudi Laermans, Joost de Bloois, Assita Kanko, Herman Parret en Erik Thys. Je kunt ook deelnemen aan een Leuven 50 jaar na 1968-wandeling en voor de kleinsten is er een workshop Filosoferen met kinderen.

Om 20.00 uur start de avond met de audio- en videovoorstelling The Space Between van Katharina Smets, Ingrid Leonard en Inne Eysermans en de docu Leuven ’68, ingeleid door Walter Zinzen. Napraten kan in het STUKcafé.

Kijk voor het blokkenschema op de website.

Prijs

Regulier € 17,-
Studenten € 12,-
STUKkaart en Cultuurkaart KU Leuven € 9,-

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Datum

zondag 31 maart 2019 van 12:30 tot 21:00

Prijs

€ 17,00

Locatie

30CC/Schouwburg Bondgenotenlaan 21 3000, Leuven België

Contact

+32 (0)16 32 88 89