Vaste collecties Streekmuseum Vaste tentoonstelling

Voor families
In het Streekmuseum zijn verschillende vaste collecties ondergebracht. Zo is er Fries zilverwerk te zien, zijn er geologische en archeologische vondsten te bezichtigen en is er aandacht voor de streekgeschiedenis met vele voorwerpen.

Geologie Zwerfstenen in het landschap lijken meestal niet bijzonder. Als ze zijn doorgezaagd en gepolijst, worden er echter prachtige patronen en kleuren zichtbaar. Alle stenen die in deze omgeving worden gevonden, zijn tijdens de twee laatste ijstijden hierheen gevoerd vanuit Scandinavië en Finland.

Archeologie Tytsjerksteradiel is gelegen op een uitloper van het Drents plateau: in de prehistorie een goed leefbaar gebied voor jagers, vissers en verzamelaars. De bodemvondsten die hier getoond worden, bestrijken een periode van vele duizenden jaren. Het huidige landschap is gevormd door ontginning tussen de tiende en twintigste eeuw.

Streekgeschiedenis De collectie omvat vele voorwerpen die herinneren aan vroegere bewoning en bewoning in en rond Tytsjerksteradiel. Regelmatig worden in verschillende opstellingen onderdelen uit de collectie getoond.

Burgummer Zilver Tussen 1837 en 1962 zijn er acht zilversmeden in Burgum werkzaam geweest. Zij vervaardigden vooral klein gebruikszilver en oorijzers bij het Fries kostuum. Een vitrine toont divers Fries zilver en sieraden die in deze omgeving gebruikt of gedragen zijn.

Hendrik Bulthuis Deze Burgummer kapper is de ontwerper van de BM-er; de zeilboot die door de unieke lattenbodem-constructie de zeilsport betaalbaar en daardoor populair maakte. Onder zijn leiding bouwde de jeugd in Burgum een aantal knikspant-modellen.

Jakob Franke Jakob Franke was de eerste beroepsfotograaf in Burgum. Zijn apparatuur is door zijn zoon Douwe bewaard en uitgebreid tot een respectabele collectie fotografica. Slechts een gedeelte hiervan is in telkens wisselende opstellingen te bezichtigen.

Flickr.com, Frans

Prijs

Deze tentoonstelling is toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum.

Openingstijden

Het Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum is op zondag en maandag gesloten.

Datum

vanaf dinsdag 1 september 2015 van 13:00 tot 17:00