Van stadsduif tot ringslang Lezing door Menno Schilthuizen en Remco Daalder

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Naast de stadsduif en de huiskat wonen er nog meer dieren in de verborgen dierenwereld van steden. Ontdek tijdens deze lezing hoe dieren zich aanpassen aan het stadsleven, en hoe de menselijke bewoners van Amsterdam hier mee omgaan.

De mens lijkt de aarde volledig naar zijn hand te willen inrichten. Vele natuurgebieden maakten al plaats voor de menselijke stad. In de toekomst leeft driekwart van de mensen in een verstedelijkte omgeving, en zal deze steeds meer ruimte innemen. Wat betekent dit voor de natuur?

Waar wereldwijd het aantal diersoorten al jaren afneemt, neemt de biodiversiteit in de stad Amsterdam juist toe. Welke soorten zijn allemaal in deze stad te vinden? Waar leven zij precies? En profiteren mens en dier ook van elkaar in de stedelijke ruimte?

In dit programma bespreken biologen Menno Schilthuizen en Remco Daalder hoe dieren zich aanpassen aan het stadsleven en hoe stadsbewoners hiermee omgaan. Hoe vindt de natuur zijn eigen weg, en hoe zou de mens meer plaats kunnen maken voor zijn niet-menselijke medebewoners?

Over de sprekers

Menno Schilthuizen werkt als evolutiebioloog en -onderzoeker aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft regelmatig over evolutie en biodiversiteit voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, New Scientist, Natural Historyen Science. Van hem verschenen onder andere Darwins peepshow en Darwin in de stad.

Remco Daalder werkt als stadsbioloog bij de gemeente Amsterdam. Hij schreef eerder de boeken Baltsen tussen baksteen, Stadse beesten en de wandelgids Natuurlijk Amsterdam. Met De gierzwaluw won hij de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van 2014.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

maandag 20 mei 2019 van 15:00 tot 16:30

Prijs

Gratis

Locatie

Spui 25-27 1012 WX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 81 42

Organisatie