Vaccinaties: fabels en feiten Wat is waar en wat niet?

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Dit Wetenschapscafé spreekt dr. Carsten Lincke, kinderarts in het Erasmus MC Sophia, over vaccinaties. Wat zijn fabels en wat zijn feiten over dit onderwerp?

Goed opgezette vaccinatieprogramma’s voorkomen in de meeste hoog ontwikkelde landen sterfte en ernstige restschade ten gevolge van zeer besmettelijke kinderziekten. Iedere internationale reiziger is blij dat je je met vaccinaties kunt beschermen tegen een aantal ernstige tropische ziektes. Sinds enkele jaren is er zelfs een zeer effectief vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Desondanks kost het steeds meer moeite om de bevolking van het nut en de veiligheid van vaccinaties te overtuigen. Het aantal personen dat gevaccineerd is daalt en dat vermindert de ‘herd immunity” die nodig is om de meest kwetsbare personen te beschermen. Hoe komt dat? Zijn vaccins echt veilig en hoe wordt dat gecontroleerd? Dr. Carsten Lincke zal de belangrijkste feiten over vaccinaties op een rij zetten en met u stil staan bij deze vragen.

Over de spreker

Dr. Carsten Lincke is kinderarts gespecialiseerd in erfelijke en aangeboren aandoeningen in het ErasmusMC Sophia. Hij is opleider voor dit subspecialisme. Daarnaast is hij voorzitter van de klinische adviesraad en de vaccincommissie van Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum, en vanuit die functie onder andere betrokken bij de evaluatie van de veiligheid van vaccins en van het rijksvaccinatieprogramma. Carsten Lincke mengt zich regelmatig in publieke discussies over de gezondheidszorg, in het bijzonder vaccinaties.

Datum

maandag 28 januari 2019 van 19:30 tot 21:00

Prijs

Gratis

Locatie

Bistro Bar Binnenrotte Hoogstraat 110 3011 PV, Rotterdam Nederland