Tussen Sicilië en de Nederlanden Lezing door dr. Marieke van den Doel

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing in het teken van de levens van de Siciliaanse meesterschilder Antonello da Messina en de Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter.

Wat hebben Michiel de Ruyter en de jonge Siciliaanse meesterschilder Antonello da Messina gemeen? Beiden zijn voorbeelden van vroeg-moderne reislust en uitwisseling van ideeën, kunstwerken en goederen tussen de Noordelijke Nederlanden en Italië, inclusief haar zuidelijkste punt, het eiland Sicilië.

Van den Doel vertelt over hoe Antonella da Messina naar de Nederlanden reisde om daar de olieverftechniek onder de knie te krijgen, om deze vervolgens weer te introduceren in Italië. Ook de Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter komt in beeld, evenals zijn strijd tegen de piraterij in de Middellandse Zee en zijn plotselinge dood in de zeeslag nabij het Siciliaanse plaatsje Augusta.

Dr. Marieke van den Doel is kunsthistorica, gespecialiseerd in vroeg-moderne kunst van Italië en de Nederlanden. Zij is werkzaam bij het Allard Pierson Museum, onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam en gastconservator van de tentoonstelling Sicilië en de Zee.

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing is verplicht via de website.

Datum

woensdag 3 februari 2016 van 15:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Locatie

Oude Turfmarkt 127-129 1012 GC, Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 52 52 556