Tussen mythe en geschiedenis Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing over het verhaal van Aeneas en zijn reis door Sicilië. Hoe koppelt zijn verhaal aan de historische gebeurtenissen in het Sicilië van de tijd van Vergilius, die het epos schreef?

Vergilius schreef het Romeinse nationale epos Aeneïs als hoveling van keizer Augustus. In dit gedicht reist de Trojaanse held Aeneas, na de inname van zijn vaderstad, naar Italië. De goden wensen dat zijn nageslacht een nieuw, glorierijk Troje zal stichten – een Troje dat Rome heet. Onderweg passeert Aeneas Sicilië en hij maakt daar diverse avonturen mee.

Vergilius laat zijn held in contact komen met typisch Homerische figuren (Scylla en Charybdis, de cycloop Polyphemus). Hij verliest en begraaft er zijn vader, die hij later eert met een schepenrace voor de kust nabij tegenwoordig Trapani. Hij sticht er zelfs een stad en richt er een tempel van Venus op. In deze lezing wordt dieper ingegaan op de keuzes die Vergilius maakte toen hij zijn held Sicilië liet omzeilen. Het lijkt er namelijk op dat de Romeinse luisteraar in Aeneas’ avonturen ook de nodige historische gebeurtenissen kon horen meeklinken.

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing is verplicht via de website.

Datum

woensdag 2 maart 2016 van 15:00 tot 16:00

Prijs

Gratis

Locatie

Oude Turfmarkt 127-129 1012 GC, Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 52 52 556