TROPOMI: speurder en klimaatbewaker Vanuit de ruimte kijken naar aardse luchtkwaliteit

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Vanuit de ruimte doet observatiesatelliet TROPOMI metingen aan de troposfeer, de onderste laag van de dampkring. Daarin leven wij als mensen en zijn er actief. Leer alles over de metingen van TROPOMI en wat de mensheid hiermee te maken heeft.

TROPOMI, voluit TROPOspheric Monitoring Instrument, is een geavanceerd meetinstrument dat zich aan boord bevindt van de Sentinel-5P satelliet, die op 13 oktober 2017 is gelanceerd. Vanuit de ruimte detecteert TROPOMI gassen en andere stoffen die aanwezig zijn in de troposfeer, de onderste laag van de dampkring. Dit detecteren kan tot in detail, dat wil zeggen tot op stadsniveau.

SRON, het Nederlands instituut voor ruimte-onderzoek, is zowel betrokken bij het ontwikkelen van TROPOMI als bij het wetenschappelijk onderzoek dat met dit instrument wordt gedaan. Daarom zullen deze avond twee medewerkers van SRON spreken. Ruud Hoogeveen vertelt je alles over het instrument; en Ilse Aben belicht het onderzoek naar broeikasgassen, in het bijzonder methaan en koolmonoxide.

Datum

vrijdag 16 november 2018 van 19:45 tot 21:45

Prijs

Gratis

Locatie

't Vinkhuys Diamantlaan 94 9743BJ, Groningen Nederland