Transcultural Memory Graduiertenkolleg door Astrid Erll

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Memorie Studies-pionier Astrid Erll richt zich in haar Graduiertenkolleg op de wijze waarop (herinnerings)culturen in beweging zijn

We leven in een wereld waarin mensen steeds meer met elkaar in verbinding staan. Miljoenen mensen zijn vanwege oorlog of armoede op de been, of ze zijn op zoek naar betere kansen of willen hun horizon verbreden.

Ook (herinnerings-)culturen zijn in beweging. De wijze waarop personen en groepen hun verleden in beeld brengen, was altijd gekoppeld aan specifieke socioculturele omstandigheden en politieke context. Dit veranderde met de opkomst van de wereldwijde digitale revolutie en de ongekende mobiliteit van mensen waardoor beelden, verhalen en informatie op verscheidene manieren overgebracht en toegeëigend worden. Ze ‘reizen’, zoals Astrid Erll het ook wel omschrijft.

Astrid Erll is een vooraanstaand wetenschapper aan de Universiteit van Frankfurt en één van de pioniers op het gebied van Memory Studies. In haar inleiding schetst zij het internationale en multidisciplinaire landschap waarin academici herinneringsculturen onderzoeken. Zij gaat daarnaast nader in op enkele aspecten van haar recente onderzoek over herinnering en migratie.

De projecten die masterstudenten en promovendi tijdens dit Graduiertenkolleg presenteren, gaan over de transnationale dimensies van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, de Joegoslavië-oorlog in de jaren ’90 en de Zuid-Afrikaanse apartheid. Zij belichten verschillende middelen en manieren, variërend van literatuur en pers tot herinneringstoerisme en weblogs van activisten.

Voertaal

De voertalen van deze activiteit zijn Duits en Engels.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden via “e-mail:mailto:[email protected]” gewenst.

Datum

vrijdag 17 november 2017 vanaf 9:30

Prijs

Gratis

Locatie

Universiteit van Amsterdam, Bushuis, VOC-zaal Kloveniersburgwal 48 1012CX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 36 90