The Simplicity of Complexity Science & Cocktails met Peter Sloot

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Zijn mensenmassa’s voorspelbaar? Kunnen we criminele netwerken verstoren door de sleutelfiguren eruit te halen? Is Oprah Winfrey invloedrijker dan jij? Kunnen fouten helpen om een bericht sneller te bezorgen? Bereiken we een pandemisch omslagpunt?

In deze editie van Science & Cocktails duik je in de wereld van xomplexe systemen. We leven in een complexe wereld en zijn omringd door deze complexe systemen. Van een biologische cel, gemaakt van duizend verschillende moleculen die vlekkeloos samenwerken, tot onze wereldwijde samenleving; een verzameling van 7 miljard individuen die proberen samen te werken en samen te leven.

Deze complexe systemen geven eindeloze tekenen van orde, wanorde, zelforganisatie en zelfvernietiging. Het begrijpen van deze complexiteit is een van de grootste wetenschappelijke uitdagingen van onze tijd. In deze lezing zullen we het hebben over hoe deze complexiteit tevoorschijn komt aan de rand van chaos, en zullen we een kijkje nemen in het collectieve gedrag van mensenmassa’s, de fijne kneepjes van het immuunsysteem en het belang van de sleutelfiguren in criminele netwerken. Allemaal ‘magisch’ opduikend uit de eenvoudige regels van de natuur.

Over de spreker

Peter Sloot is hoogleraar Informatica aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar Advanced Computing aan de ITMO in St. Petersburg in Rusland. Hij is directeur van het Complexity Institute in Singapore en wetenschappelijk directeur van het Institute for Advanced Study van de Universiteit van Amsterdam. Peter probeert te begrijpen hoe natuur informatie verwerkt. Hij bestudeert deze ‘natuurlijke informatieverwerking’ in complexe systemen door middel van zowel computationele modellering en simulatie, als formele methoden gebaseerd op wiskunde en formele logica.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels

Programma

19:30 Deuren open voor cocktails
20:30 Peter Sloot (talk)
21:40 MORADO (live music)

Prijs

Regulier € 11,35
Studenten/Stadspas/CJP € 5

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

dinsdag 11 december 2018 van 19:30 tot 23:45

Prijs

€ 11,35

Locatie

Paradiso Noord - Tuinzaal IJpromenade 2 1031KT, Amsterdam Nederland