The legacy of Khashoggi Debat

Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Op 2 oktober is het een jaar geleden dat de Saoedische journalist en columnist Jamal Khashoggi van Washington Post werd vermoord op de Saoedische ambassade in Istanbul. Wat is er sindsdien gebeurd? Deze avond buigt zich over de erfenis van Khashoggi.

Hoe heeft de moord op Khashoggi andere Saudische journalisten en activisten beïnvloed? En wat betekent dit voor relatie tussen Saoedi-Arabië en het Westen? Met een paneldiscussie van Saoedische en Nederlandse mensenrechtenactivisten en experts duik je verder in deze vragen.

Via de Rode Hoed

De bekende criticus van het Saoedische koningshuis was op het consulaat om de scheidingspapieren van zijn ex-vrouw op te halen. De Turkse media maakten kort daarna bekend dat hij vermoord was door Saoedische mannen die op speciale vlucht gearriveerd waren. De moord op Khashoggi domineerde wekenlang het nieuws en bracht een golf van verontwaardiging teweeg.

De Saoedische autoriteiten hebben elke betrokkenheid bij deze afschuwelijke moord ontkend. Na tegenstrijdige berichten werd toegegeven dat de journalist door een groep mannen werd vermoord, maar de kroonprins ontkende elke betrokkenheid. De autoriteiten hebben eind 2018 21 mannen opgepakt voor betrokkenheid bij de moord op Khashoggi. De Saoedische openbaar aanklager eiste de doodstraf tegen elf van hen.

Bijna een jaar later lijkt het erop dat de moord op Khashoggi in de vergetelheid is geraakt en begint de relatie met Saoedi-Arabië zich te normaliseren. Zo wordt de beroemde Dakar Rally in 2020 verhuisd naar Saudi-Arabië. De G20, de top van rijkste landen, zal volgend jaar in Saoedi-Arabië zal plaatsvinden. Ondertussen start het regime een klopjacht op activisten en journalisten in Europa en Noord Amerika.

Sprekers

Spekers zijn onder anderen Yahya Ibrahim Assiri (mensenrechten activist), Omaima Al Najjar (blogger en activist) en anderen over de erfenis van Khashoggi.

Prijs

Regulier € 13,-
65+ €10,50
Stadspas, CJP en studenten € 10,50

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

dinsdag 1 oktober 2019 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 13,00

Locatie

Keizersgracht 102 1015 CV, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 638 56 06

Organisatie