The Holy Land? Lezing door Mitri Raheb

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Het conflict tussen Israël en Palestina is complex en lijkt helemaal vast te zitten. Hoe komt dat? Ga luisteren naar de Palestijnse theoloog en vredesactivist Mitri Raheb en leer mee over de complexiteit van deze kwestie.

Het conflict tussen Israël en Palestina is complex en lijkt helemaal vast te zitten. Hoe komt dat? Volgens de Palestijnse theoloog en vredesactivist Mitri Raheb worden bijbelteksten gebruikt om de bestaande situatie te rechtvaardigen. Hij stelt dat sommige christenen in het Westen de staat Israël zijn gaan zien als het Israël uit de bijbel. Hiermee krijgt het land een bijna heilige status en wordt kritiek op de politiek van haar leiders vrijwel onmogelijk. Leer in deze lezing van van Mitri Raheb hoe dat ook anders kan.

Wie bepaalt?
Wie bepaalt welke bevolkingsgroep recht heeft op een stuk land? De staat Israël werd gesticht na de Tweede Wereldoorlog, onder meer als reactie op de verschrikkingen van de Jodenvervolging. Dit maakt de relatie tussen het Westen en Israëlische overheid gevoelig. Bovendien worden er vaak bijbelcitaten gebruikt om de rechten van de staat Israël te legitimeren. In de bijbel belooft God immers een eigen land aan het joodse volk. Raheb verwijt degenen die dat doen, dat zij de ogen sluiten voor de ervaring van de Palestijnse christenen. Zij wonen immers al even lang in hetzelfde gebied.

Delen = vrede
Mitri Raheb pleit voor een interreligieuze dialoog en een multi-etnische toekomst. Volgens hem is het land nu eenmaal een thuisland van Palestijnen en Joden. Als zij het land allebei zouden zien als een geschenk van God, is het gemakkelijker om het ook te willen delen. Vrede hangt af van dit samen willen delen, aldus Raheb.

Na zijn lezing gaat Mitri Raheb in gesprek met religiewetenschapper Heleen Murre–van den Berg. Zijn religie en politiek in dit conflict wel uit elkaar te houden? Wat is de invloed van het conflict op de relatie met buurlanden? En hoe is het om een vredesactivist te zijn in een gebied dat al zo lang wordt getekend door conflict?

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Over de sprekers

Mitri Raheb is theoloog, luthers predikant en vredesactivist. Hij woont met zijn gezin in Bethlehem. Hij was een van de opstellers van het Kairos-document en oprichter van het Dar al-Kalima College voor kunst en cultuur. Van zijn hand verscheen o.a. Geloven onder bezetting (2015).

Heleen Murre-van den Berg is religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Ze doet onder meer onderzoek naar de positie van christelijke minderheden in het Midden-Oosten, en naar christelijke migranten uit het dezelfde regio in Nederland.

Prijs

Regulier € 7,50
Scholieren en studenten Gratis
Alumni en Radboud medewerkers € 5,-

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

woensdag 9 oktober 2019 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 7,50

Locatie

Theaterzaal C, Radboud Universiteit Heyendaalseweg 141 6525AJ, Nijmegen Nederland

Organisatie