The Big Bang Theory Lezing door prof. dr. Diederik Roest

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De oerknal is een onderwerp dat blijft fascineren. Even fascinerend is de vraag: waarom gelooft men in de oerknal? In deze lezing bespreekt prof. dr. Diederik Roest het bewijs voor de stelling dat het heelal aan het groeien is.

Het heelal was in een vroeger stadium veel kleiner. Bovendien moet er vlak na de oerknal nog iets bijzonders zijn gebeurd, de zogeheten inflatie. Hoe gedroeg het heelal zich toen, en wat voor modellen bestaan hiervoor? En zijn deze te testen door middel van observaties?

Een belangrijke rol hierin speelt de kosmische achtergrondstraling. Deze straling is in een vroeg stadium van het heelal uitgezonden en kan nog steeds worden gemeten. De eigenschappen hiervan leren wetenschappers veel over het vroege heelal, vlak na de oerknal. De afgelopen jaren zijn er belangrijke nieuwe meetresultaten gekomen van de Planck satelliet. Aan de hand hiervan weet men hoe het heelal er vlak na de oerknal uitzag. Hoe passen deze resultaten binnen de modellen en wat leert dit over de oerknal?

De lezing wordt gegeven door prof. dr. Diederik Roest. Hij is verbonden aan aan het Van Swinderen Instituut voor deeltjesfysica en zwaartekracht van de Rijksuniversiteit Groningen en lid van de Jonge Akademie (KNAW).

Datum

vrijdag 21 april 2017 van 19:45 tot 22:00

Prijs

Gratis

Locatie

't Vinkhuys Diamantlaan 94 9743BJ, Groningen Nederland

Contact