The Art of Deception Tijdelijke tentoonstelling

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat gebeurt er als we onze hebzucht naar binnen keren en lichamelijke verbeteringen niet laten voortkomen uit medische noodzaak, maar uit een verlangen naar schoonheid?

In een wereld die gedomineerd wordt door selfies en duckfaces drijft de hang naar perfectie mensen tot steeds extremere cosmetische ingrepen. Ook komt met de komst van de 3d-printer het zelf kweken en ontwerpen van organen steeds dichterbij. Met deze tentoonstelling laten Monté en Kiers zien hoe biologische interventies en wetenschappelijke ontwikkelingen ingezet kunnen worden voor het ultieme bedrog: het transformeren van innerlijke schoonheid.

Alle 18 tentoongestelde harten zijn gemanipuleerd om zo te appelleren aan hedendaagse schoonheidsidealen. Zo is het Fashion Victim ‘ge-brand’ met een laser, kan het Heart of Darkness van kleur veranderen, heeft Heart of the Beast haar op het hart en licht Bright Heart op als je dichterbij komt.

De manipulaties komen voort uit een techniek die veel gebruikt wordt binnen de orgaantransplantatie: decellularisatie. Hierbij worden de harten ontdaan van al het vergankelijke materiaal (de cellen), waarna een kleurloze ‘kern’ overblijft. Deze ‘spookorganen’ vormen vervolgens de basis voor verdere transformaties.

Isaac Monté is een Belgische social designer die zijn atelier in Rotterdam heeft. Na zijn opleiding aan kunstacademies in België, Nederland en Noorwegen, ontwikkelde Monté een voorliefde voor productdesign op de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Hij gebruikt design als een medium om vergeten problemen om te zetten in kansen en mogelijkheden.

Toby Kiers is professor in de microbiologie op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij doet onder andere onderzoek naar hoe cooperatie tussen verschillende soorten evolueert en blijft bestaan. Waarom bieden gastheren onderdak aan een ander organisme ten koste van henzelf?

Openingstijden

Woensdag t/m vrijdag 17:00 – 19:00 uur
Zaterdag en zondag 15:00 – 19:00 uur

Prijs

Regulier €5,-
Regulier incl. boek €10,-
Studenten €3,50
Studenten incl. boek €8,50

Het boek The Art of Deception is ook los te koop voor €7,50

Datum

dinsdag 4 oktober 2016 t/m vrijdag 14 oktober 2016 van 17:00 tot 19:00

Prijs

€ 5,00

Locatie

Sluisdeurenloods Mediamatic Biotoop Dijkspark 6 1019BS, Amsterdam Nederland

Contact

Organisatie