Telescopen van de toekomst Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Speciaal voor de Landelijke Sterrenkijkdagen geeft Govert Schilling een lezing over telescopen van de toekomst. Hij vertelt over de drie reuzentelescopen die de komende jaren gebouwd worden, en het wetenschappelijke onderzoek dat eraan verbonden is.

Er is een revolutie in de astronomie gaande. Met de nieuw te bouwen reuzentelescopen kunnen sterrenkundigen straks verder in het heelal doordringen dan ooit. Bovendien maken deze telescopen het mogelijk om gedetailleerd onderzoek te doen aan aardachtige planeten bij andere sterren.

Op de Chileense Las Campanas-sterrenwacht begint dit jaar de bouw van de internationale Giant Magellan Telescope (GMT), die uiteindelijk zeven spiegels krijgt, elk met een middellijn van 8,4 meter. Een ander internationaal team kiest dit voorjaar de locatie voor de Thirty Meter Telescope (TMT): Mauna Kea op Hawaii, of het Canarische eiland La Palma.

De grootste van de toekomstige reuzentelescopen is de Europese Extrmeley Large Telescope (ELT), die een spiegelmiddellijn van 39 meter krijgt. De ELT moet rond 2024 in bedrijf genomen worden, op Cerro Armazones in Noord-Chili. Zijn spiegeloppervlak is groter dan dat van alle professionele telescopen in de geschiedenis bij elkaar.

In zijn lezing beschrijft wetenschapsjournalist Govert Schilling de drie projecten, en gaat hij in op de opwindende wetenschap die met de nieuwe reuzentelescopen verricht kan worden. Zijdelings komen ook andere grote toekomstige projecten aan bod, zoals de James Webb Space Telescope (JWST, de ‘opvolger’ van Hubble), en de Square Kilometre Array (SKA), het grootste radio-observatorium ooit.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Landelijke Sterrenkijkdagen

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen ben je op meer dan 60 locaties door heel Nederland welkom om de sterrenhemel te bewonderen. Kijk door een grote of kleine telescoop of leer meer over het universum in een lezing.

Datum

zaterdag 24 februari 2018 vanaf 19:30

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Het Groene Huis Schothorsterlaan 21 3822 N, Amersfoort Nederland