Te dure medicijnen Lezing door Mark van Houdenhoven en Wilma Göttgens

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De kosten van medicijnen nemen in schrikbarend tempo toe. Luister in deze lezing naar bedrijfseconoom en zorgmanager Mark van Houdenhoven en apotheker en filosoof Wilma Göttgens over het belang van betaalbare medicijnen voor een rechtvaardige zorg.

De kosten van medicijnen nemen in schrikbarend tempo toe. Ziekenhuizen luiden de noodklok. Als het zo door gaat worden geneesmiddelen onbetaalbaar en komt goede zorg onder druk te staan. Hoe kan het dat allerlei medicijnen in een keer zo duur zijn geworden? En wat zou een medicijn eigenlijk mogen kosten? Moet er wel voor elke ziekte een medicijn ontwikkeld worden?

Medicijnenmarkt
Niet alleen nieuwe medicijnen komen tegen hoge prijzen op de markt, ook bestaande medicijnen worden steeds duurder. Komt dit door het verdienmodel van de farmaceutische industrie? Of zijn er andere factoren die medicatie zo kostbaar maken? Gebruiken patiënten medicijnen wel de juiste manier? En wat zijn de gevolgen van de kostenstijging voor de zorg? Zijn geneesmiddelen straks nog wel voor iedereen beschikbaar?

Rechtvaardige zorg
Ziekenhuizen, apothekers en zorgverzekeraars zoeken naar manieren om grip te krijgen op de steeds verder oplopende kosten. Zorgmanager en hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg Mark van Houdenhoven vertelt over de uitdagingen rond dure medicijnen en bespreekt wat patiënten, zorginstellingen en de industrie kunnen doen om het tij te keren. Apotheker en filosoof Wilma Göttgens reflecteert op de morele problemen die door dure medicijnen ontstaan. Sommige apothekers maken zelf betaalbare alternatieven voor dure geneesmiddelen. Is het wel eerlijk om medicatie waar de farmaceutische industrie jarenlang geld in heeft gestopt om het te ontwikkelen, goedkoop na te maken? En heeft de industrie ook niet een verantwoordelijkheid om haar geneesmiddelen betaalbaar en daarmee bereikbaar te houden?

Solidariteit
Na de lezingen gaan Mark van Houdenhoven en Wilma Göttgens onder leiding van filosoof Marcel Becker in gesprek over de ethische dilemma’s die de hoge medicijnprijzen met zich meebrengen. Wat voor prijs willen we betalen voor welk geneesmiddel? Mag de regering een limiet stellen aan de prijs van een geneesmiddel? Moet er voor elke aandoening of ziekte wel een medicijn komen, ook als dat medicijn per patiënt enorm duur is? Botst het winstmotief van de farmaceutische industrie met een publiek zorgstelsel waarin solidariteit de boventoon voert? Moeten de productie van geneesmiddelen wel overlaten worden aan de markt? Of is een publiek gefinancierde geneesmiddelenindustrie de sleutel tot innovatieve en betaalbare medicijnen?

Over de sprekers

Mark van Houdenhoven is bijzonder hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit en CEO van de St. Maartenskliniek in Nijmegen. In zijn onderzoek richt hij zich op de duurzame toekomst van de gezondheidszorg en de wijze waarop de samenleving en zorgbedrijven kunnen bijdragen aan de gezondheid van haar inwoners.

Wilma Göttgens is apotheker en filosoof. Ze is als onderzoeker verbonden aan ELG Radboudumc. In haar huidige onderzoek kijkt ze naar de ethische vooronderstellingen in klinische richtlijnen voor ADHD. Daarnaast is zij docent professionaliteit en farmaceutische ethiek in de vervolgopleiding tot openbaar apotheker.

Marcel Becker is filosoof en universitair docent wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit.

Prijs

Regulier € 7,50
Studenten en scholieren gratis
Alumni, Medewerkers RU en Radboudumc € 5,-

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

maandag 21 oktober 2019 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 7,50

Locatie

Theaterzaal C, Radboud Universiteit Heyendaalseweg 141 6525AJ, Nijmegen Nederland

Organisatie