Taalkramp Symposium

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat mag je tegenwoordig nog zeggen? Welke woorden zijn verboden in de huidige maatschappij? Tijdens dit symposium gaan verschillende sprekers in op de taalkramp en de vraag of en hoe mensen bewuster om moeten gaan met taal.

Taal is altijd al onderwerp van taal en woorden altijd al onderwerp van gesprek. Toch groeien de lijsten nieuwe en verboden woorden harder dan ooit. Het huidige woordenaanbod is blijkbaar niet voor iedereen. Mensen zoeken naar nieuwe termen en titels, maken geuzennamen van scheldwoorden en zetten beperkende labels bij het grofvuil. Enerzijds wordt de vraag om gevoeliger of bewuster met taal om te gaan weggehoond, aan de andere kant lijkt de focus erg te liggen op foute woorden en wie praat en minder op wat er gezegd wordt.

Photo detail
Ernesto Artillo via De Nieuwe Liefde

Houd jij het nog bij? Vind je het overdreven politieke correctheid? Of voel je je eindelijk aangesproken? Heeft woorden verbieden zin? Verandert er echt iets, als mensen elkaar anders noemen? Kunnen woorden meer zijn dan een neutraal medium? Raken mensen door taalkramp humor kwijtraken? Tijdens dit symposium gaan verschillende sprekers in op zulke vragen. Zij kijken naar de werking en impact van taal in het algemeen en naar de polarisatie van de huidige discussies over racisme en seksualiteit.

Over de sprekers

Glenn Helberg is gespecialiseerd in kinder- en jeugdpsychiatrie en psychiatrie van niet-westerse culturen. Tevens is hij voorzitter van het Overleg Orgaan Caribische Nederlanders (OCAN), lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en lid van de Adviesraad Diversiteit en Integratie (ADI) in Amsterdam.

Sociaalwetenschapper Linda Duits is gespecialiseerd in populaire cultuur, in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit.

Schrijfster en opiniemaakster Stella Bergsma schrijft onder andere voor de Volkskrant, HP/DeTijd en Vrij Nederland columns over woorden, seks en andere ongemakkelijke zaken.

Moderator is Julia Ploum. Zij studeerde geschiedenis en filosofie en maakt programma’s bij De Nieuwe Liefde en de Rode Hoed. Ze werkte onder meer aan De Grote Inhaalslag, Vrouwenlogica en momenteel aan Skin Deep: een verdiepende talkshow over zwart en wit. Haar programma’s gaan over zingeving, feminisme en diversiteit.

Prijs

Regulier € 12,50
CJP/Studenten € 10,-
Stadspas € 10,-

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Datum

dinsdag 16 januari 2018 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 12,50

Locatie

Da Costakade 102 1053 WP, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 589 16 80

Organisatie