Syriërs in de polder #2 - Terugkeer Lezing en gesprek

Voor volwassenen
Met de serie Syriërs in de polder blikt de Rode Hoed terug op vijf jaar opvang van Syrische vluchtelingen in Nederland. In deze tweede editie staat de kans op terugkeer naar Syrië centraal.

Het is dit najaar vijf jaar geleden dat Nederland te maken kreeg met onverwachte grote aantallen Syrische vluchtelingen. De groep is inmiddels gegroeid naar bijna 91.000 (2018). Ondertussen verkeert de oorlog in Syrië in een nieuwe fase en gaan sommige vluchtelingen in de regio terug. De Syrische president Assad heeft na een lange oorlog grote delen van Syrië onder controle.

Daarmee lijkt een einde te komen aan de lange oorlog in het land. Steeds vaker klinkt de vraag of en wanneer de 6 miljoen Syrische vluchtelingen terug moeten keren naar hun land van herkomst. De buurlanden die miljoenen vluchtelingen hebben opgevangen maken serieus werk van terugkeer. Michel Aoun, de Libanese president, vindt het hoog tijd dat Syrische vluchtelingen teruggaan naar hun thuisland. Vergelijkbare geluiden komen uit Jordanië en Turkije.

Flickr, delayed gratification via De Rode Hoed

In Nederland wachten de 91.000 Syrische vluchtelingen met spanning het nieuwe ambtsbericht dat aankomende zomer uitkomt af. De Nederlandse regering volgde tot nu toe de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) die Syrië nog steeds als onveilig ziet. Een nieuw ambtsbericht over de veiligheidssituatie in Syrië kan grote invloed hebben op de verblijfsstatus van Syrische vluchtelingen in Nederland die bijna allemaal een voorlopige verblijfsvergunning voor vijf jaar hebben.

Sprekers

Flip Schüller (asieladvocaat), Saskia Baas (Danish Refugee Council) en Mohammed Alhammadi (humanitair hulpverlener) over welke gevolgen een nieuw ambtsbericht heeft op de toekomst van Syrische vluchtelingen in Nederland? Ook wordt de vraag over terugkeer aan Syrische vluchtelingen zelf gesteld: willen zij terug en zien zij een toekomst voor zichzelf in Syrië?

Voertaal

Delen van dit programma zijn Engels gesproken.

Prijs

Regulier € 13,-
65+ €10,50
Stadspas, CJP en studenten € 10,50

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

maandag 7 oktober 2019 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 13,00

Locatie

Keizersgracht 102 1015 CV, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 638 56 06

Organisatie