Summerschool Junior 2019 Vakantieprogramma voor kinderen van 8 t/m 14 jaar

Voor kinderen en jongeren
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Ontdek jij graag de wereld om je heen? Ga dan op onderzoek uit tijdens de Summerschool Junior. Vier dagen lang ga je langs bij verschillende faculteiten en doe je zelf onderzoek.

Tijdens deze week vol wetenschap ga je als jonge onderzoeker op onderzoek uit op de Universiteit Utrecht. Ga langs bij de verschillende faculteiten en onderzoek zélf biodiversiteit, het heelal, chemische reacties, duurzaamheid en nog veel meer.

Basisschool week 1, 22 t/m 25 juli
In deze week ga je naar het Freudenthal Instituut om zelf een bestaand programma uit een bekend wetenschapsmuseum te verbeteren, zodat het leuker wordt voor kinderen. Op het Copernicus instutuut vis je in de sloten en vijvers van de Botanische Tuinen om uit te zoeken welke dieren daar leven. Bij Geowetenschappen leer je hoe een landschap ontstaat en door de tijd heen verandert. Op televisie en in kranten lees je vaak over terrorisme, maar hoe moeten we omgaan met die vreselijke gebeurtenissen, en wat betekenen ze? Tijdens deze week praat je op een interactieve en verantwoorde manier over terrorisme, politiek geweld, polarisatie en radicalisering en ga je aan de slag met verschillende casussen.

Basisschool week 2, 29 juli t/m 1 augustus
Ondek vleesetende planten in de Botanische Tuinen, onderzoek hoe leren werkt bij de faculteit Algemene Sociale Wetenschappen en breng een bezoek aan de 19e-eeuwse sterrenwacht Sonnenborgh in het hart van Utrecht, waar je meer leert over het heelal. Biologen doen onderzoek naar alle mogelijke levensvormen. Veel organismen kan je niet eens met het blote oog zien, zoals schimmels en bacteriën. Bij Biologie experimenteer je in het laboratorium om de kleine wezens toch zichtbaar te maken. Bij de faculteit Geschiedenis onderzoek je hoe ridders leefden. Waren het nobele strijders of eerder zelfzuchtige vechters? Bij Natuurkunde onderzoek je wat golven, snaren en knopen met geluid te maken hebben. Met bijzondere meetapparaten kun je geluid zelfs zien.

Middelbare school, 22 t/m 25 juli
Je hoort er vaak over in het nieuws: er is een tekort aan donororganen. Wat is er allemaal nodig om een kunstmatig orgaan te ontwerpen? Dat ontdek je tijdens een bezoek aan de faculteit Biomedische Wetenschappen. Doe in het laboratorium van Scheikunde verschillende stoffen bij elkaar en maak bijzondere chemische reacties. Bij Biomimicry kijk je naar de natuur om menselijke problemen op een duurzame manier op te lossen. Denk aan stoelen en kleren gemaakt van schimmels, of gestroomlijnde hogesnelheidstreinen gebaseerd op de snavel van een ijsvogel. Verdiep je bij Culturele Antropologie in de Nederlandse identiteit. Bij Filosofie word je uitgedaagd om te denken als een echte filosoof. Op de faculteit Rechten leer je vanuit verschillende invalshoeken hoe je met recht omgaat. Als het goed is merk je weinig van rechten, maar wat gebeurt er als je iets doet wat niet mag?

Doelgroep

De basisschool weken van de Summerschool junior zijn geschikt voor basisschoolleerlingen in groep 5 t/m 8.
De middelbare school weken zijn geschikt voor jongeren in klas 1 en 2 van de middelbare school.

Inschrijven

Voor dit vakantieprogramma is inschrijven verplicht via de website.

Datum

maandag 29 juli 2019 t/m donderdag 1 augustus 2019 van 8:30 tot 15:30
maandag 22 juli 2019 t/m donderdag 25 juli 2019 van 8:30 tot 15:30

Prijs

€ 175,00

Locatie

Victor J. Koningsbergergebouw Budapestlaan 4a-b 3584 CD, Utrecht Nederland