Summerschool Junior 2018 Vakantieprogramma voor kinderen van groep 5 t/m 8

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Bij Summerschool Junior ontdek je als jonge onderzoeker hoe leuk wetenschap is. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar je eigen DNA, biodiversiteit, het heelal, duurzaamheid en nog veel meer.

Ben jij nieuwsgierig en ontdek je graag de wereld om je heen? Ga dan op onderzoek uit tijdens deze week vol wetenschap. Vier dagen lang ga je langs bij verschillende faculteiten van de Universiteit Utrecht en doe je zelf onderzoek.

Lize Kraan voor Universiteit Utrecht

Programma week 1 (16 t/m 19 juli 2018)

Diergeneeskunde
Hoe herkent een dierenarts een ziek dier? In de stal ontdek je waar een veearts allemaal op let bij het onderzoeken van een koe. Daarna ruil je de laarzen om voor een labjas om in het laboratorium onderzoek te doen aan melk: komt die van een gezonde of een zieke koe?

DNA-lab
Waarom smullen sommige kinderen van spruitjes, terwijl andere kinderen ze liever niet op hun bord zien? Dat heeft te maken met je DNA! In het DNA-lab onderzoek je hoe het kan dat de ene persoon wel een bittere smaak proeft en andere mensen juist niet. Dit alles wordt in praktijk gebracht door het testen van je eigen DNA.

Freudenthal Instituut
Het Freudenthal Instituut houdt zich bezig met het onderwijs voor wiskunde en natuurwetenschappen. Tijdens Summerschool Junior onderzoek je hoe je een natuurwetenschappelijk vak leuker kunt maken.

Geowetenschappen
Als je door Nederland rijdt, zie je overal verschillende landschappen. In het programma van Geowetenschappen onderzoek je hoe een landschap ontstaat en door de tijd heen verandert.

Psychologie
Nieuw dit jaar is een programma over pyschologie. Wat je precies gaat leren is nog even geheim.

Copernicus Instituut
Een andere nieuwkomer is het Copernicus Instituut. Bij het Copernicus Instituut wordt onderzoek gedaan naar duurzame ontwikkeling. Tijdens het programma onderzoek je de biodiversiteit van de sloten op de Uithof. Welke dieren leven in het water en wat zijn de verschillen tussen de sloten?

Programma week 2 (23 t/m 26 juli 2018)

Botanische Tuinen
In de Botanische Tuinen wordt onderzoek gedaan naar planten. Tijdens het programma ontdek je alles over een van de meest uit het oog springende groep planten; de vleesetende planten.

KinderKennisCentrum
Hoe kan je hersenactiviteit meten en wat kan je daar mee? Bij het KinderKennisCentrum doe je onderzoek naar (je eigen) hersenactiviteit.

Algemene Sociale Wetenschappen
Leren is belangrijk, maar hoe leer je nu het beste? Tijdens het programma van Algemene Sociale Wetenschappen ga je onderzoeken hoe leren werkt en welke stappen je moet nemen om goed te kunnen leren.

Geschiedenis
In de Tweede Wereldoorlog verzetten mensen zich tegen de Duitse overheersing in Nederland. Werken in het verzet was levensgevaarlijk en vol risico’s. Tijdens het programma van geschiedenis onderzoek je waarom mensen in het verzet zaten en hoe deze mensen hun werk deden.

Biologie
Bacteriën zijn kleine wezens die soms slecht voor ons zijn. Tijdens het bacterie-mysterie onderzoek je door welke bacterie mevrouw Pijnboom ziek is geworden en hoe je bacteriën zichtbaar kunt maken.

Natuurkunde
Het programma over natuurkunde is dit jaar vernieuwd. Meer informatie over het onderwerp volgt snel.

Sonnenborgh
In de binnenstad van Utrecht staat de 19e-eeuwse sterrenwacht Sonnenborgh. Je brengt een bezoek aan de sterrenwacht en leert meer over het heelal.

Doelgroep

De Summerschool Junior is bedoeld voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8. Voor scholieren uit het voorgezet onderwijs is er een ander programma.

Bijzonderheden

  • Neem een pasfoto mee voor je collegekaart
  • Trek goede schoenen aan
  • Voor sommige programma’s is speciale kleding verplicht, de begeleiders geven tijdig aan op welke dagen dit is
  • Lunch wordt niet verzorgd, neem zelf brood en iets te drinken mee

Inschrijven

Voor dit vakantieprogramma is inschrijven verplicht via de website.

Datum

maandag 23 juli 2018 t/m donderdag 26 juli 2018
maandag 16 juli 2018 t/m donderdag 19 juli 2018

Prijs

€ 175,00

Locatie

Minnaertgebouw Leuvenlaan 4 3584 CE, Utrecht Nederland