Sterrenkijkdagen in Arnhem Landelijke Sterrenkijkdagen

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Sterrenwacht Presikheaven doet voor de lelfde keer mee met de Landelijke Sterrenkijkdagen. Twee avonden staan leden van de sterrenwacht met hun telescopen klaar om met jou naar de hemel te kijken.

Door een kijker zijn op onze naaste buur, de Maan, duizenden kraters en verschillende bergketens zichtbaar. Veel verder weg, op ruim 280 miljoen kilometer staat de rode planeet Mars. Daar rijdt met een snelheid van 30 meter per uur de robot Curiosity in een grote krater tegen een berg op. Die ontdekte daar organische moleculen en een nu drooggevallen groot meer.

Als je nog verder het heelal in kijkt, zie je bekende voorjaarssterrenbeelden zoals de Stier met de fraaie sterrenhoop de Pleiaden, en Orion met daarin een kraamkamer voor nieuwe sterren: de Orionnevel. Door de telescoop zie je in deze stof- en gasnevel verschillende nieuwe sterren ontstaan.

Op de grens van de sterrenbeelden Cassiopeia en Perseus ligt een mooie dubbele open sterrenhoop. Deze staat op ruim 7000 lichtjaar afstand en ziet er door een sterrenkijker uit als een prachtige verzameling van diamanten. Het verste en grootste object is de Andromedanevel: een paar honderd miljard sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand die met een snelheid van 100 km per seconde op ramkoers ligt met onze eigen Melkweg.

Ook bij een bewolkte hemel is er genoeg te zien. Binnen bekijk je films over sterrenkunde en ruimtevaart en voor al je vragen kun je terecht bij de vrijwilligers.

Locaties

Vrijdag 15 maart Panoramaterras van Rozet
Kortestraat 16
Zaterdag 16 maart Dakterras Multifunctioneel Centrum Presikhaven
Laan van Presikhaaf 7

Doelgroep

De avond is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Landelijke Sterrenkijkdagen 2019

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen ben je op meer dan 60 locaties door heel Nederland welkom om de sterrenhemel te bewonderen. Kijk door een grote of kleine telescoop of leer meer over het universum in een lezing.

Datum

zaterdag 16 maart 2019 van 18:30 tot 21:00
vrijdag 15 maart 2019 van 18:30 tot 21:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Panoramaterras van Rozet en Dakterras Multifunctioneel Centrum Kortestraat 16 en Laan van Presikhaaf 7 Presikhaaf

Contact

06 - 2209 3242