Sterren kijken in het daglicht Open dag

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In en rond de Dwingeloo Radiotelescoop draait het tijdens deze open dag om radiogolven uit de ruimte. Luister naar de radiostraling van een pulsar en ontdek het terrein en diverse experimenten.

Op aarde gebruiken we radiogolven voor mobiele telefoons, wifi en radio. Maar ook de zon en sterren stralen radiogolven uit. Die kunnen we gebruiken om meer te weten te komen over hoe de sterren in elkaar zitten. De radiogolven die sterren uitstralen gaan dwars door de wolken en de atmosfeer heen. Daardoor kun je met een radiotelescoop zelfs overdag sterren zien. CAMRAS draait de radiotelescoop naar een heel bijzondere ster: een pulsar.

In de radiotelescoop kun je luisteren naar de radiostraling van een pulsar. Dat is een ontplofte ster die wel een keer per seconde ronddraait. Ook in de radiotelescoop brengen we het signaal van de spiraalarmen van onze melkweg live in beeld. Op het terrein rondom de telescoop kun je verschillende experimenten doen om meer te leren over pulsars en radiogolven.

Tammo Jan Dijkema via CAMRAS

Bijzonderheden

De radiotelescoop staat in een radiostille zone: mobiele telefoons moeten rondom de telescoop uit staan.

Bereikbaarheid

De radiotelescoop ligt in een storingsvrije zone waar geen auto’s mogen komen. Meer informatie op de website.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zaterdag 5 oktober 2019 van 10:00 tot 17:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oude Hoogeveensedijk 7991 PD, Dwingeloo Nederland

Organisatie