Stephen Hawking Symposium

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Afgelopen maand overleed Stephen Hawking, de geniale theoretisch fysicus die, gekluisterd aan zijn rolstoel, tot de verbeelding sprak van een zeer groot publiek. Dit symposium gaat uitvoerig in op het leven en onderzoek van Stephen Hawking.

Hawking mag zonder twijfel worden gerekend tot de grootste natuurkundigen van zijn tijd. Zijn onderzoek naar zwarte gaten en de oorsprong van het universum is nog altijd meer dan actueel. Tijdens dit symposium zullen zijn bijdragen worden besproken door verschillende wetenschappers en verbonden aan de nieuwste ontwikkelingen.

Over de sprekers

Thomas Hertog, hoogleraar kosmologie, Universiteit Leuven
Hertog is expert op het gebied van de theoretische kosmologie, die veel met Hawking heeft samengewerkt en recent nog een artikel met hem publiceerde dat mogelijk belangrijke gevolgen heeft voor het zogenaamde multiversum. Hij zal met name Hawkings bijdragen aan de kosmologie toelichten.

Stefan Vandoren, hoogleraar theoretische fysica, Universiteit Utrecht
Vandoren heeft zich gespecialiseerd in supersymmetrie, zwaartekracht en snaartheorie. Hij is een van de initiatiefnemers van het Black Holes in the Netherlands-onderzoeksconsortium dat tot doel heeft het theoretische en astrofysische onderzoek naar zwarte gaten in Nederland te verenigen en van een impuls te voorzien. In zijn bijdrage zal hij het met name hebben over de bijzondere eigenschappen van zwarte gaten.

Jan de Boer, hoogleraar theoretische fysica, Universiteit van Amsterdam
Als expert op het gebied van de snaartheorie werkt De Boer onder meer aan kwantum zwarte gaten en concrete realisaties van het holografische principe. Zijn presentatie zal gaan over de rol van informatie binnen zwarte gaten, en de belangrijke consequenties daarvan voor het combineren van kwantumfysica en zwaartekracht.

Samaya Nissanke, onderzoeker theoretische en astrofysica, Radboud Universiteit
Nissanke is expert op het gebied van (het detecteren van) zwaartekrachtsgolven die ontstaan wanneer zwarte gaten samensmelten. Zij was betrokken bij de ontdekking hiervan door de LIGO-detector een paar jaar geleden. Haar lezing gaat over de invloed van Hawkings werk op de jarenlange zoektocht naar zwaartekrachtsgolven, en wat dat ons kan leren over zwaartekracht en zwarte gaten.

Jan Pieter van der Schaar, universitair hoofddocent theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, is de moderator van de avond.

Aanmelden

Voor dit symposium is aanmelden verplicht via de website.

Datum

woensdag 25 april 2018 van 19:00 tot 21:00

Prijs

Gratis

Locatie

Openbare Bibliotheek Amsterdam, Theaterzaal Oosterdokskade 143 1011DL, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 551 07 82