Staatsleer van Spinoza Lezing door W.G.M. Schuermans

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Spinoza filosofeerde in navolging van Plato en Aristoteles over de ideale staat. Waarom dacht hij hierover na? En welke conclusies heeft hij getrokken? Oprichter van de Spinoza Kring Lier W.G.M. Schuermans vertelt het in deze lezing.

De staatsleer van Spinoza is een onderdeel van zijn filosofisch systeem. Spinoza’s politica die ook verder bouwt op die van voorgangers, is alweer een originele én gedurfde constructie, die vandaag de dag nog steeds handvatten geeft om de maatschappij beter te begrijpen en om de verborgen mechanismen ervan te doorgronden.

In de Oudheid dachten Plato en Aristoteles na over de ideale staat. In de loop der eeuwen hebben vele andere denkers die lichtende voorbeelden gevolgd. Zo ook Spinoza. Maar waarom filosofeerde hij over staat en recht? Mensen noemden hem toch een denker die een weg zoekt naar duurzaam menselijk geluk? Om in zijn tijd een weg naar blijvend geluk te zoeken had Spinoza hoge nood aan vrijheid van denken. Hij kon zijn revolutionaire gedachten niet ongestoord ontwikkelen in een samenleving die het vrije denken aan banden legde, en daar knelde in de 17e -eeuwse samenleving de schoen.

Inschrijven

Voor deze lezing is inschrijven verplicht via de website.

Datum

dinsdag 22 mei 2018 van 13:30 tot 16:00

Prijs

€ 10,00

Locatie

Elcker-Ik centrum vzw Breughelstraat 31-33 2018, Antwerpen België

Contact

+32 (0)32 18 65 60