Sprookjes en taboe Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Sprookjes zijn niet zo leuk als dat je ze gehoord hebt. In deze tijdelijke tentoonstellingen hoor je de oorspronkelijke versies van de verhaaltjes voor het slapengaan, bomvol geweld en taboes.

Roodkapje, Assepoester en de Schone Slaapster: je denkt de verhalen te kennen, maar ze werden gesuikerd verteld. In hun ongecensureerde vorm zijn de sprookjes allesbehalve romantisch: ze bulken van gruwel, geweld en erotiek. Vuil vel knapt nog smeriger karweien op dan Assepoester, een jonge koning bevrucht een slapende schoonheid en een boze moeder kookt soep van haar eigen kind. De sprookjes prikkelen en confronteren je met schuld, schaamte en taboe.

Antropologe en jeugdauteur Marita de Sterck gaat op zoek naar de oudere, rauwere versies van sprookjes in handschriften, archieven en collecties. In de tentoonstelling zijn oude, zeldzame sprookjesboeken te zien en hedendaagse bewerkingen. Jonas Thys verbeeldt de sleutelscènes in krachtige prenten. Samen tonen tekst en beeld verontrustende, tegelijk vertrouwde angsten en fantasieën.

Openingtijden

Kijk voor de actuele openingstijden op de website.

Prijs

Regulier € 4,-
Jongeren t/m 17 jaar € 2,-
UiTpas Hasselt € 1,-

Datum

zondag 3 september 2017 t/m zaterdag 20 januari 2018 van 14:00 tot 17:00

Prijs

€ 4,00

Locatie

Bampslaan 35 3500, Hasselt België

Contact

+32 (0)11 22 26 24