Prehistorische planteneter had een modern loopje
Met een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
Dit is een educatief programma voor het voortgezet onderwijs Bekijk de overzichtspagina van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam voor alle regulier toegankelijke activiteiten.
In deze museumles staan landschap en biodiversiteit centraal. Biodiversiteit, in de zin van rijkdom aan planten en dieren, en veranderingen in het landschap worden naast elkaar gelegd aan de hand van onze eigen collectiestukken, schema’s en een aantrekkelijk vormgegeven opdrachtenblad.
Zo gaan leerlingen aan de slag met een tijdlijn en fossielen van Nederlandse bodem, komen ze erachter hoe de kiezen van bepaalde mammoeten uitstekend pasten bij het leven op bijvoorbeeld een steppe, leggen ze verschillende vogelpoten naast elkaar en ervaren ze hoe aanpassingen aan veranderende leefomgevingen plaatsvinden op het niveau van soort of orde. Ook komen ze rudimentaire botten van walvissen en dolfijnen tegen en onderzoeken ze hoe plantenresten bewaard blijven in de bodem, soms wel miljoenen jaren lang!
Al met al een les met meerdere raakvlakken waarbij aandacht is voor biologie en aardrijkskunde.
Deze les sluit aan bij kerndoelen 4, 24, 25, 27, 29, 30, 31, 38, en 40 behorend bij het Besluit kerndoelen onderbouw VO, opgesteld door het ministerie van OC&W.
Regulier | €4,- |
Begeleiders | Gratis |
Deze museumles is geschikt voor maximaal 25 leerlingen van de bovenbouw VMBO en klas 2, 3 en 4 van de HAVO en het VWO. Kijk voor meer informatie en reserveringen op de website.
Met een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
Dat gist alcohol kan maken, weten bierbrouwers maar al te goed. Maar het is voor gistcellen een verspilling van energie, dus waarom doen ze het dan? Groningse onderzoekers denken nu dat de productie van alcohol als een soort veiligheidsklep werkt, die overbelasting van de gistcellen voorkomt.
Rondreizend door afgelegen streken verzamelt bioloog en zadenjager Chris Kik zaden van wilde groenten om de voedselzekerheid veilig te stellen.