Spoedcursus: zo word je gifexpert Kindercolleges najaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Naturalis leer je alles over gif. Bij planten, dieren en zelfs mineralen.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Is een lieveheersbeestje eigenlijk wel lief?
Zondag 10 september
Vergis je niet! Eten en gegeten worden, daar gaat het om in de natuur! Ook bij insecten. Sommige insecten gebruiken geheime wapens voor deze strijd: gif! In dit college hoor je alles over gif, gevaar, smaak en bedrog van Eulàlia Gassó Miracle.

Eekhoorntjesbrood met heksenboter: is dat lekker?
Zondag 08 oktober
Sommige paddenstoelen zijn heel lekker, en andere zijn dodelijk giftig. Hoe weet je nu welke soorten je kan eten? En wat doen paddenstoelen eigenlijk in de natuur? Heb je ook wel eens een vliegenzwam gezien en je afgevraagd waarom die stippen heeft op zijn hoed? En zitten padden echt graag op paddenstoelen? Stel al je vragen aan Naturalis’ paddenstoelenexpert Jorinde Nuytinck.

Hoe kun je giftige planten herkennen?
Zondag 12 november
Vaak krijg je te horen dat je planten niet zomaar mag proeven: ze kunnen giftig zijn! Waarom zijn sommige planten eigenlijk giftig? En hoe weet je welke planten gevaarlijk zijn en welke niet? Bij dit college leer je hoe je zelf een giftige plant kunt herkennen. Ook vertelt Tinde van Andel welke nuttige dingen je met deze planten kunt doen.

Hoe gevaarlijk zijn schorpioenen?
Zondag 10 december
Schorpioenen zien er voor veel mensen griezelig uit met hun grote grijpscharen en gifstekel aan het eind van het lichaam. Is dat wel terecht? Arie van der Meijden weet precies wanneer schorpioenen hun gif inzetten. Na dit college weet jij het ook.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 10 december 2017 van 9:30 tot 10:30
zondag 12 november 2017 van 9:30 tot 10:30
zondag 8 oktober 2017 van 9:30 tot 10:30
zondag 10 september 2017 van 9:30 tot 10:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Naturalis Pesthuis Vondellaan 55 2332 AA, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 7519600

Organisatie