Spinozadag 2017: Oneindigheid Gesprek met Vincent Icke en Jeroen Bartels

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Op de jaarlijkse Spinozadag zal Spinoza’s filosofie over de oneindighedi en de betekenis daarvan in het hier en nu worden belicht door prof. dr. Vincent Icke, dr. Jeroen Bartels en Karianne Marx.

De zeventiende eeuw wordt wel de eeuw van de oneindigheid genoemd. Door de wetenschappelijke revolutie verloor de aarde immers haar centrale positie in een niet langer eindig zonnestelsel. De ontwikkeling van de microscoop en van de telescoop maakte de ruimte niet alleen oneindig klein maar ook oneindig groot, terwijl de geologie de onhoudbaarheid van de traditionele chronologie aantoonde.

Het besef drong steeds meer door dat de oneindige geschiedenis van de aarde zich onmogelijk binnen de zes duizend jaar liet samenpersen, die volgens het Bijbelverhaal sinds de schepping zijn verlopen. Deze confrontatie met de oneindigheid leidde tot ‘de crisis van het Europese bewustzijn’, omdat de mens zijn ankerpunt verloor. Hieruit zou de Verlichting zijn voortgekomen, die de mens weer een houvast in zichzelf gaf.

Spinoza is in dit opzicht een typische zeventiende-eeuwer. Ook zijn denken draait net als Pascal en Descartes om de oneindigheid. De ene substantie, de ‘God-natuur’, definieert Spinoza als een positieve oneindigheid, die zich onderscheidt van het begrip oneindigheid, zoals je dat in de wiskunde tegenkomt. Een ‘oneindig’ getal zou je volgens hem beter een ‘onbepaald ‘ getal kunnen noemen.

De eindige dingen zijn begrensd en door hun beperkingen noodzakelijk afhankelijk van het oneindige universum. Toch heeft de mens net als al de andere eindige dingen deel aan de oneindige macht van de God-natuur. Dit maakt het de mens mogelijk wetenschap te bedrijven en de wereld te kennen ‘onder het oogpunt van de oneindigheid.

Onder leiding van Karianne Marx (Amsterdamse Spinoza Kring) zullen prof. dr. Vincent Icke (hoogleraar sterrenkunde, Universeit van Leiden, Universiteit van Amsterdam) en dr. Jeroen Bartels (filosoof, docent Rijksuniversiteit Groningen) met elkaar in debat gaan en krijgt het publiek gelegenheid vragen te stellen. De middag wordt opgeluisterd met muziek.

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Datum

zondag 26 november 2017 van 12:00 tot 16:30

Prijs

€ 12,50

Locatie

Paradiso Weteringschans 6-8 1017 SG, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 626 45 21

Organisatie