Speaking truth to power Lezing door Eliot Higgins

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze lezing door Eliot Higgins, beter bekend onder zijn pseudoniem 'Brown Moses', vertelt hij over zijn onderzoekscollectief Bellingcat. Het collectief verwierf bekendheid door te publiceren over de oorlog in Syrië en MH17 ramp.

De oprichter van het open source onderzoekscollectief Bellingcat vindt het belangrijk macht in onze maatschappij te blijven monitoren. Onderzoeksjournalistiek is essentieel voor een gezonde democratie, maar lijkt vandaag de dag steeds meer onder druk te staan. Autoritaire regimes in verschillende landen stellen limieten aan de vrijheid en bronnengebruik voor journalisten. Ondertussen neemt fake news het op tegen de waarheid, in het zaaien van twijfel en verdeeldheid tussen landen zoals Rusland en de Verenigde Staten.

Bellingcat gebruikt sociale media, Google Earth en online documenten om mensen met macht te monitoren. Zo werd bewezen dat het Kremlin betrokken is bij de vliegramp MH17. Higgins wil burgers empoweren zodat iedereen zelf controle heeft over zijn of haar digitale leven, door bewust gebruik te maken van technologie. Hoe kunnen we Bellingcat’s method gebruiken effectiever machtsgebruik en waarheid aan de kaak te stellen, op een lokaal level?

In samenwerking met Residenties in Utrecht, Graduate Honours Interdisciplinary Seminars, Descart Ce ntre en IMPAKT.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Datum

dinsdag 28 mei 2019 van 19:00 tot 20:30

Prijs

Gratis

Locatie

Domplein 29 3512 JE, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 253 24 36