Sociale uitsluiting in tijden van crisis Lezing door prof. dr. Jan Vranken

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Langzaamaan begint de economie weer een klein beetje op te krabbelen, maar de klappen die zij heeft uitgedeeld laat menigeen nog uitgeteld liggen. Hoe kunnen de mensen die in armoede terecht zijn gekomen de crisis weer te boven komen?

Zelfs wanneer de economie opnieuw aantrekt, zal de wereld nog lang de naweeën van de huidige crisis ervaren; die crisis begon dan wel als een financiële crisis, maar dijde uit tot een maatschappelijke crisis. Alhoewel in deze lezing de focus op een aantal gevolgen ervan ligt, op armoede en andere vormen van sociale uitsluiting, komt ook een aantal ruimere uitdagingen ter sprake. Armoede is immers een structureel kenmerk van de samenleving.

Verschillende gevolgen op kortere en langere termijn zullen in deze lezing ter sprake komen. De omvang en de diepte van de armoede in de relatie met de toenemende inkomensongelijkheid, de impact op de arbeidsmarkt, waaronder het verlies aan menselijk kapitaal, de stijgende schuldenlast en het binnendringen van de armoede bij de middenklasse tot de impact op de (geestelijke) gezondheid.

De meest plausibele hypothese is dat de toestanden zullen verergeren bij een beleid dat focust op besparingen, dat investeringen verwaarloost en dat zorgt voor een omgekeerde herverdeling.

Prof. dr. Jan Vranken is sinds 2009 emeritus hoogleraar van de Universiteit Antwerpen, waar hij colleges verzorgde over algemene sociologie, over sociologie van ongelijkheid en armoede, over sociale problemen en over de stad. Hij richtte in 1990 het onderzoekscentrum OASeS op, waarbinnen hij tientallen projecten leidde, vooral op het vlak van armoede en andere vormen van sociale uitsluiting en van stedelijke problematiek. Hij publiceerde het (Vlaamse) Jaarboek ‘Armoede en Sociale Uitsluiting’ gedurende de eerste 19 edities.

Inschrijven

Voor deze lezing is inschrijven verplicht via de website.

Datum

maandag 20 maart 2017 vanaf 14:00

Prijs

€ 8,00

Locatie

Campus Diepenbeek, Gebouw D, Auditorium H6 Agoralaan 3590, Diepenbeek België

Contact

+32 (0)11 26 80 46