Sociale media en desinformatie Lezing door Michaël Opgenhaffen

Voor volwassenen
Waarom is vals en onbetrouwbaar nieuws toch geloofwaardig? En is er echt een opkomst van 'fake news'? Kom erachter in deze lezing.

Vals en onbetrouwbaar nieuws heeft altijd bestaan. De aarde is plat en Elvis Presley leeft nog, dat soort dingen. Maar vooral sinds het succes van het internet en de opkomst van sociale mediaplatformen is het voor auteurs van desinformatie erg gemakkelijk geworden om dit soort (nieuws)berichten snel en op grote schaal te verspreiden. In de afgelopen jaren kwam het concept van desinformatie vooral voorbij in de context van de Amerikaanse verkiezingen, het Brexit-referendum en tal van andere relevante gebeurtenissen in het buitenland. Maar, ook in België en Nederland is er nu sprake van desinformatie, al dan niet gestuurd vanuit het buitenland.

In deze lezing gaat Michaël Opgenhaffen in op de verscheidenheid van actoren en factoren die het succes van desinformatie kunnen verklaren. Zo beargumenteert hij wat het belang is van de zogenaamde techno- commerciële mechanismen die een rol spelen op sociale mediaplatformen als Facebook en Twitter en die de nieuwsselectie van grote nieuwsmedia deels bepalen. Maar ook de nieuwsconsumenten spelen een belangrijke rol. Ten slotte beantwoordt hij enkele concrete vragen over desinformatie en bespreekt hij een aantal mogelijke oplossingen en beleidsmaatregelen die de voorbije jaren en maanden doorgevoerd zijn.

Over de spreker

Prof. dr. Michaël Opgenhaffen is hoogleraar aan de KU Leuven en docent aan de Universiteit van Leiden. Hij is programmadirecteur van de masteropleiding in de journalistiek en lid van de onderzoeksgroep Institute for Media Studies. Hij doet vooral onderzoek naar de relatie tussen sociale media en nieuwsproductie- en consumptie en publiceert hierover in internati- onale tijdschriften.

Aanmelden

Als je bent ingeschreven voor de Seniorenuniversiteit Hasselt kun je naar de lezing toe. Zo niet dan is de lezing los te bezoeken, wanneer er nog plaatsen zijn.

Datum

maandag 20 januari 2020 van 14:00 tot 17:00

Prijs

€ 8,00

Locatie

Universiteit Hasselt, gebouw D, Lokaal Auditorium H6 Agoralaan 3590, Diepenbeek België

Contact

+32 (0)11 26 80 46