Snelle rakkers Lezing door ir. Jaap Gelling en dr.ir. Lex Keuning

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Hoe houd je een schip en de bemanning veilig op hoge snelheid in meters hoge golven? In deze lezing vertellen ir. Jaap Gelling en dr. ir. Lex Keuning over het gezamenlijke onderzoek van de TU Delft en Damen scheepsbouw.

Sinds de jaren ’80 doet Damen en TU Delft samen onderzoek naar de ultieme rompvorm voor snelle schepen. Ze kijken vooral naar de romp van schepen op volle zee en in het bijzonder supplie-schepen voor de offshore. Hoe houden we het schip en de bemanning veilig op hoge snelheid in meters hoge golven?

Jaren van onderzoek resulteerde in de ontwikkeling van de bijlboeg. De bijlboeg is een boeg in de vorm van een bijl. Het schip klieft door de hoge golven waardoor het schip zelfs bij hoge snelheden een bijzonder stabiele ligging heeft in het water. Het eerste schip werd geleverd in december 2006 en sindsdien zijn er meer dan 150 schepen geproduceerd. Door het ontwikkelen van de bijlboeg is Damen één van de grootste leveranciers van snelle werkschepen in de wereld geworden.

Over de sprekers

Ir Jaap Gelling is Managing Director van de Business Unit Damen High Speed Craft en in die rol verantwoordelijk voor alle snelle werkschepen van Damen. Zelf is hij zeer nauw betrokken geweest bij het onderzoek met TU Delft en heeft hij ervoor gezorgd dat resultaten uit dat onderzoek ook daadwerkelijk in de praktijk werden toegepast.

Associate Professor dr. ir Lex Keuning heeft wereldwijd bekendheid gekregen door zijn onderzoek aan TU Delft naar zeiljachten en snelle motorschepen. Hij heeft met vooral baanbrekend onderzoek gedaan op het gebied van het vaargedrag op zee van snelle motorschepen. Lex Keuning is de geestelijk vader van zowel het Enlarged Ship Concept en de Bijlboeg.

Prijs

Regulier € 11,50
Vrienden van het Maritiem Museum Gratis

Tickets

Kaarten voor deze lezing zijn te koop via de website.

Datum

vrijdag 21 april 2017 vanaf 20:00

Prijs

€ 11,50

Locatie

Marittiem Museum Rotterdam Leuvehaven 1 3011 EA, Rotterdam Nederland

Contact

+31 (0)10 413 26 80

Organisatie