Snaren en sterren Lezing door Marcel Vonk

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Snaartheorie is een succesvolle poging om quantummechanica en de relativiteitstheorie bij elkaar te brengen. Mathematisch fysicus Marcel Vonk legt de theorie en zijn betekenis voor de wetenschap uit in deze lezing.

De twee belangrijkste peilers van de moderne natuurkunde – de quantummechanica en de relativiteitstheorie – blijken in extreme situaties niet goed samen te gaan. Zodra wetenschappers proberen met deze modellen zwarte gaten of de oerknal te beschrijven, stuiten zij op allerlei vreemde tegenspraken. Ten minste één van beide theorieën – en mogelijk allebei – is in dergelijke extreme omstandigheden dus niet exact geldig. De snaartheorie is een succesvolle poging om beide ideeën in één breder, consistent raamwerk te vatten.

Eric Bergshoeff uit het boek 'Snaartheorie'

In deze lezing bespreekt Marcel Vonk wat de snaartheorie inhoudt, en waarom die de bestaande problemen oplost. Tegelijkertijd zul je zien dat dit nieuwe model ook allerlei nieuwe problemen met zich meebrengt, en bespreekt Vonk hoe natuurkundigen proberen ook deze problemen op te lossen. Uiteindelijk komt hij terug bij de sterrenkunde: wat leert de snaartheorie nu over het heelal, de oerknal en zwarte gaten? Is het mogelijk het model te testen met astronomische waarnemingen? Ook de ideeën van de Nederlandse fysicus Erik Verlinde komen hierbij ter sprake.

Over de spreker

Marcel Vonk is mathematisch fysicus en werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek behelst onder meer de snaartheorie, een theorie die allerlei toepassingen vindt in de kosmologie en de studie van zwarte gaten. In 2011 publiceerde hij het populairwetenschappelijke boek Snaartheorie en in november 2017 verscheen zijn nieuwe boek Zwarte gaten – Gevangen in ruimte en tijd. Ook op de populairwetenschappelijke website Quantumuniverse zijn veel bijdragen van zijn hand te lezen.

Reserveren

Reserveer plaatsen via de website van Eventbrite.

Datum

vrijdag 2 maart 2018 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 7,50

Locatie

Sterrenwacht Midden-Nederland Schothorsterlaan 27 3822 NA, Amersfoort Nederland