Sleepwet, een ongeleid projectie? Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat staat er eigenlijk op het spel bij de Sleepwet? Bereid je voor op de gang naar de stembus door te luisteren naar een lezing over de Sleepwet en een lezing over het belang van privacy.

Technologische vooruitgang heeft de huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WiV) ingehaald. Nederland is hierdoor onvoldoende beschermd tegen cyberaanvallen en andere vormen van terrorisme. Volgens de overheid is het daarom van groot belang dat deze diensten meer bevoegdheden krijgen voor het verzamelen van telefoon-, e-mail- en internetverkeer.

Dat gaat onder toezicht van de minister en de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden en alleen als er voldoende aanleiding toe is, maar volgens critici schort er veel aan de nieuwe wet. Onverdachte burgers worden ook afgeluisterd, deze data komen voor drie jaar in een databank terecht en mogen zonder analyse gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten.

Photo detail
sleepwet.nl

Lezing 1: Sleepnet

Het meest controversiële aan de Sleepwet is de bevoegdheid van de inlichtingendienst AIVD om grote hoeveelheden communicatie binnen te slepen. Met een zogenaamd sleepnet mag op grote schaal online communicatie afgeluisterd worden met als bijvangst de communicatie van vele niet verdachte burgers. De wet wordt daarom een ongeleid projectiel genoemd. Hoe ingrijpend is deze bevoegdheid nu echt? Jurist Sven Brinkhoff licht toe wat de uitwerking van de Sleepwet in de praktijk zal zijn en welke kritiek terecht en welke kritiek overtrokken is.

Lezing 2: Privacy

Filosoof Frank van Caspel verdedigt het belang van privacy voor de huidige jongeren wiens data in tegenstelling tot oudere generaties veel vaker liggen opgeslagen bij online diensten. Wanneer een overheid online verkeer mag onderscheppen verliezen zij zeggenschap over deze gegevens. Een overheid verzamelt weliswaar met andere intenties data van burgers dan bedrijven dat doen: een overheid wil controleren, niet manipuleren. Volgens Van Caspel is controle ten koste van privacy ook manipulatie. In een korte lezing legt hij uit waarom.

Gesprek

Na de lezingen gaan Sven Brinkhoff en Frank van Caspel onder leiding van filosoof Carli Coenen met elkaar in gesprek over het belang van een nieuwe wet voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Is het van belang dat er een nieuwe wet komt? Beschermt een dergelijke wet Nederland eigenlijk wel tegen cyberaanvallen en andere terroristische aanvallen? En in hoeverre mag dit ten koste gaan van de privacy?

Over de sprekers

Universitair docent Straf- en Procesrecht aan de Radboud Universiteit Sven Brinkhoff doet juridisch onderzoek naar inlichtingendiensten.

Filosoof en cognitiewetenschapper Frank van Caspel promoveert aan de Open Universiteit op een onderzoek naar het concept van mind en maakt zich zorgen over internetvrijheid.

Carli Coenen is promovendus filosofie aan de Open Universiteit.

Prijs

Regulier € 5,-
Scholieren en studenten Gratis
Medewerkers van de RU Gratis
Radboud Reflects-abonnees Gratis

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

woensdag 31 januari 2018 van 19:30 tot 21:15

Prijs

€ 5,00

Locatie

Collegezalencomplex Radboud Reflects Mercatorpad 1 6525HS, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55

Organisatie