Slapen en dromen Studiedag o.l.v. prof. dr. Ton Coenen

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Ondanks de vertrouwdheid met de slaap en de vanzelfsprekendheid van het dromen, zijn deze beide fenomenen grotendeels een mysterie. Prof. dr. Coenen leidt je tijdens deze dag langs de bijzondere geheimen van slapen en dromen.

Slapen en dromen zijn zeer alledaagse verschijnselen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Gaan mensen aan zo’n gewoon verschijnsel als de slaap meestal achteloos voorbij, aan de droom is altijd veel aandacht geschonken. Dat neemt niet weg dat de droom zijn geheimen nog lang niet heeft prijsgegeven.

Ook het ogenschijnlijk eenvoudige fenomeen van de slaap kent nog vele onbegrepen kanten. Zo is nog steeds niet precies bekend waarom je ongeveer een derde van je leven verslaapt. Dient de slaap om uit te rusten en treedt tijdens de slaap lichamelijk herstel op, dient het om de donkere periode aangenaam door te komen of slaap je om informatie op een goede manier op te slaan? Waarom neemt de slaap af bij het ouder worden en wordt de slaap dan minder diep, en de kwaliteit lager? En waarom ben je tijdens de slaap in een staat van laag bewustzijn en wat gebeurt er in het brein tijdens deze ogenschijnlijk onbewuste toestand? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens deze studiedag onder leiding van prof. dr. Ton Coenen.

Onderwerpen

  • Hersenactiviteit tijdens slapen en waken
  • REM-slaap en dromen
  • Theorieën inzake slaap (waarom slaap je?)
  • Vierentwintig-uur’s (circadiane) ritmen
  • Slaapstoornissen
  • Medicamenteuze en niet-medicamenteuze therapieën

Spreker

Prof. dr. Ton Coenen is als (emeritus) hoogleraar in de biologische psychologie en neuropsychologie verbonden aan de afdeling Biologische Psychologie en het Donders Centre for Cognition van de Radboud Universiteit. Al heel lang is hij betrokken bij hersenonderzoek, waarbij de toestand van het brein met name bij slapen en dromen, centraal staat. Prof. Coenen staat niet voor niets bekend als de ‘slaapprofessor’. In juli 2015 is zijn boek Het slapende brein verschenen.

Inschrijven

Voor deze studiedag is inschrijven verplicht via de website.

Datum

vrijdag 21 april 2017 van 10:45 tot 16:30

Prijs

€ 120,00

Locatie

Erasmusplein 1 6525 HT, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 30 83

Organisatie