Sky islands Filmvertoning

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze filmvertoning zie je hoe de Andes is ontwikkeld. Door middel van 3D-animatie reis je door het verleden van het Andesgebergte en volg je de evolutionaire weg van platen en ecosystemen.

Duik in een tijdmachine door deze 3D-animatiefilm en zie hoe klimaatverandering in de Andes tot hoge biodiversiteit heeft geleid. Wist je dat stuifmeelkorrels, die je als honing op je brood smeert, op de bodem van meren miljoenen jaren bewaard kunnen blijven? En dat ze een getuige zijn van klimaatverandering, vegetatiedynamiek en evolutie in het verleden?

Fossiel stuifmeel uit diepe boorkernen vormen ons archief. Het stuifmeel laat zien dat in ijstijden het bergbos en de ‘alpenweide’ erboven (páramo) ritmisch langs de berghelling op en neer hebben geschoven. Een hoge positie van de páramo leidde tot fragmentatie en isolatie. In een lage positie zijn de vele geïsoleerde páramo-eilanden samengesmolten tot grote arealen. Deze dynamiek is voor de laatste miljoen jaar gereconstrueerd en legt een deel van de evolutionaire motor bloot. Recentelijk is dit mechanisme beschreven als het ‘flickering connectivity system’. Deze bijzondere dynamiek is te zien in deze filmvertoning.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zaterdag 5 oktober 2019 van 12:00 tot 17:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

FNWI Amsterdam Science Park Science Park 904 1098XH, Amsterdam Nederland