Sigarenfabriek van Isay Rottenberg Lezing door Hella en Sandra Rottenberg

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Hella en Sandra Rottenberg doen verslag van hun speurtocht naar de sigarenfabriek van hun grootvader, waarover zij een boek schreven.

Isay Rottenberg neemt in 1932 een sigarenfabriek over in het stadje Döbeln, nabij Dresden. Niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland. Waarom stapt hij in dit avontuur? En waarom blijft hij als Hitler een half jaar later aan de macht komt?

Hella en Sandra Rottenberg gaan op zoek naar antwoorden op deze vragen. Ze vinden de fabriek terug met de oude machines en in het stadsarchief treffen ze een schat aan documenten over het onderwerp aan. Ze lezen over hoe Isay Rottenberg onverschrokken strijd leverde om zijn bedrijf te behouden, een strijd die hij uiteindelijk verloor.

Het lukt de makers om het politieke en economische steekspel om de fabriek, waarin hoge nazi’s zijn betrokken, te reconstrueren. Over deze aangrijpende en boeiende speurtocht – geschiedenis en familieverhaal in één – maakten zij voor de VPRO de radiodocumentaire Niet bang te krijgen.

Over de sprekers

Hella Rottenberg is journalist en schrijver. Ze is medeoprichter van het digitale kennisplatform RaamopRusland.nl.

Sandra Rottenberg werkt als zelfstandig radio- en televisieprogrammamaker voor culturele, politieke en wetenschappelijke organisaties.

Prijs

Deze lezing is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Nationaal Holocaust Museum.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden mogelijk via e-mail.

Datum

zondag 19 november 2017 van 14:00 tot 15:30

Prijs

€ 15,00

Locatie

Nationaal Holocaust Museum i.o. Plantage Middenlaan 27 1018 DB, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 03 10