Sieraden uit de bodem Tijdelijke tentoonstelling

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Bewonder sieraden uit prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Onze liefde voor sieraden is geworteld in vroeger tijden.

Sieraden zijn waarschijnlijk zo oud als de mensheid zelf. Het is een manier om jezelf te onderscheiden of om macht uit te stralen. Gouden sieraden, bij uitstek statusdragers, komen in Gelderland al voor vanaf 2300 voor Christus, maar blijven tot de Romeinse tijd zeer zeldzaam. Ze duiden vaak op contacten met andere volkeren, bijvoorbeeld binnen het Keltische gebied, waar netwerken werden gecreëerd via het uitwisselen van kostbare geschenken.

De Romeinen brengen hun eigen stijl van lichaamsversiering mee naar ons land: ringen van edele en onedele metalen, maar ook van edelsteen. In de vroege middeleeuwen ontstaat een nieuwe mode, die opvallend gelijkvormig is in heel Noordwest Europa. Mensen houden van sieraden ingelegd met stukjes almandijn, een felrode uit India afkomstige edelsteen. Mannen droegen prachtig versierde riemen, die zeker ook tot de sieraden worden gerekend.

Veel van deze eeuwenoude sieraden werden meegegeven in graven, of waren om uiteenlopende redenen achtergelaten of verloren. Vaak vinden archeologen vinden ze terug bij opgravingen. Door deze sieraden te vergelijken met bewaard gebleven schilderingen en beeldhouwwerken, kunnen we ons een beeld vormen van het gebruik ervan.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
25 december, 1 januari, 27 april Gesloten

Prijs

Deze tentoonstelling is gratis in combinatie met een geldig entreebewijs voor Museum het Valkhof.

Regulier €12,50
Jongeren van 13 t/m 17 jaar €6,25
Kinderen t/m 12 jaar Gratis
Studenten en CJP €6,25
Romeinenweek 2019

Tijdens de Romeinenweek staat de rijke geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd centraal. Thema dit jaar is ‘Waar zijn de vrouwen?’ Van boerin tot echtgenote, van moeder tot priesteres: vrouwen speelden vele rollen in de Romeinsevsamenleving. Ook in de Lage Landen. Waar Romeinse bronnen zwijgen, onthult modern onderzoek talloze nieuwe perspectieven. Zoals de Dame van Voerendaal, een rijke villa-eigenaresse vereeuwigd in steen; Fledimella, een vrijgelaten slavin uit Vechten die een plaats kreeg in haar meesters familie; of de Nijmeegse Vitilia, het slachtoffer van een dodelijke vloek. Vrouwen blijven nog te vaak onderbelicht in onze nationale geschiedschrijving, zeker wat de Oudheid betreft. Daar gaat deze Nationale Romeinenweek verandering in brengen. Want onze geschiedenis is de geschiedenis van mannen én vrouwen.

Datum

donderdag 25 april 2019 t/m dinsdag 31 december 2019

Prijs

€ 12,50

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Kelfkensbos 59 6511 TB, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 360 88 05