Seksuele Verbeelding Lezing door filosoof Ype de Boer

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Denk verder met filosoof Ype de Boer over wat jij kunt leren van andere tijden en culturen over de seksuele verbeelding en wat het betekent om een seksueel subject te zijn.

Seks is teruggebracht tot een dierlijk instinct en een platte activiteit. Eros is geen god meer en de seksuele daad ervaren we niet meer als kosmisch of goddelijk. Mensen hebben de mond vol van het lichamelijke, maar weten niet wat we met de erotische geest aan moeten. We hebben dan ook meer erotische verbeeldingskracht nodig stelt filosoof Ype de Boer. Denk verder over wat je kunt leren van andere tijden en culturen en wat het betekent om een seksueel subject te zijn.

Seksuele vrijheid
De seksuele revolutie heeft er voor gezorgd voor meer vrijheid op het gebied van seksualiteit dan ooit. Seks is ontdaan van taboes en vooroordelen en de erotische industrie biedt ons een explosie van nieuwe mogelijkheden. Open relaties, polygamie, vrouwelijke seksualiteit, homoseksualiteit en zelfs de liefde en begeerte voor machines, robots en avatars zijn steeds meer uit de taboesfeer gekomen. Toch is er volgens Ype de Boer helemaal niet zoveel vrijheid. Op een dieper niveau is er sprake van algemene, vaak onbewuste idealen, die alle erotische mogelijkheden en vrijheden binnen eenzelfde kader plaatsen. Zonder verbeeldingskracht is de seksuele vrijheid helemaal niet zo vrij.

Verbeeldingskracht
Ype de Boer pleit voor een filosofische herwaardering van de verbeeldingskracht. Alleen op die manier kunnen we ons teweer stellen tegen de platte manier waarop seks vandaag verschijnt en inzicht krijgen in de aard en mogelijkheden van het erotische. We koppelen seks en persoonlijke identiteit sterk aan elkaar. Wat betekent dit voor de erotische ervaring? Hoe begrijpen en ervaren wij ons lichaam, onze natuur en onze lusten? Met wat voor elementen, praktijken en ideeën is het erotische allemaal de dans aangegaan? En wat kunnen we leren van andere tijden en andere culturen? Ype de Boer onderzoekt als filosoof ons denken over seksualiteit.

Na een lezing van Ype de Boer gaat hij in gesprek met programmamakers Anouta de Groot en Liesbeth Jansen.

Over de sprekers

Ype de Boer is als filosoof verbonden aan de VU, waar hij promoveert op het werk van Giorgio Agamben. Hij vertaalde enkele filosofische werken en schreef inleidingen en leeswijzers bij filosofische grootheden. In 2019 komt van hem het boek Het erotisch experiment uit. Eerder schreef hij Murakami en het gespleten leven.

Liesbeth Jansen is theoloog en programmamaker bij Radboud Reflects en doet als buitenpromovendus aan Tilburg University onderzoek naar geloof en liefde.

Anouta de Groot is filosoof. Ze werkt als programmamaker bij Radboud Reflects.

Prijs

Regulier € 7,50 Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,-
Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees Gratis

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

donderdag 10 oktober 2019 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 7,50

Locatie

Collegezalencomplex Radboud Universiteit Mercatorpad 1 6525HS, Nijmegen Nederland

Organisatie