Sciencelab Live-preparaties

Voor iedereen
Kijk op de vingers van de preparateurs, terwijl zij Mosasaurus Lars onderzoeken en prepareren. Wetenschap, onderzoek en publiek treffen elkaar in het Sciencelab.

Het Sciencelab biedt het publiek een kijkje achter de schermen. Een behoorlijke kijk zelfs. Voorheen zag de bezoeker het object pas als alle preparaties achter de rug waren. Heel jammer, want dat is juist een waanzinnig boeiend traject. De hele weg van de ENCI-groeve tot een plek in het museum, dat wil het Natuurhistorisch Museum Maastrischt de bezoeker tonen. Goed beschouwd de omgedraaide wereld; de botten worden in het Sciencelab weer tot leven gewekt en het publiek is hier getuige van. Wetenschap, onderzoek en publiek treffen elkaar in en om het Sciencelab.

Het Sciencelab is uniek. Voorheen kon je live preparaties meemaken in Naturalis en in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Nu dus ook in Maastricht waarbij je, en dat is het unieke, via vijf verschillende camera’s het hele proces kunt volgen. Zoom in en je kunt letterlijk op de vingers van de preparateur kijken. De sessies worden toegelicht, vragen van publiek beantwoord en op een groot scherm kan er informatie opgevraagd worden via internet of een film opgeroepen worden.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

De prepareersessies worden niet alleen uitgevoerd door conservator paleontologie John Jagt. Er is inmiddels een team gevormd van zeer kundige en enthousiaste amateurpaleontologen. Mensen met een gedeelde passie voor geologie en paleontologie. In het dagelijks leven aan het werk als machinist, in de bouw, de plantsoenendienst of met een vroegere loopbaan als mijnwerker. Sommigen zijn van meet af aan betrokken geweest bij de vondst van mosasauriër ‘Lars’ en hun handen jeuken om deze uit te prepareren. Zij zullen om beurten de prepareersessies uitvoeren. Paleontoloog John Jagt behoudt de supervisie over het Sciencelab en zal zelf regelmatig in het Lab te vinden zijn. Leuk detail: de vinders van de twee meest recente mosasauriërs, Carlo Brauer en Lars Barten worden in het Sciencelab Preparateur-in-Opleiding (pio).

Het eerste onderzoeksproject

In eerste instantie zal er gewerkt worden aan het exemplaar van Mosasaurus hoffmanni, genaamd ‘Lars’. Genoemd naar zijn jonge vinder Lars Barten en gevonden op 18 april 2015 in de ENCI-groeve. Dit project zal veel tijd in beslag nemen aangezien de botten en tanden van ‘Lars’ met veel precisie zullen worden bevrijd uit hun gipsen harnas.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag t/m vrijdag 11:00 – 17:00 uur
Zaterdag en zondag 13:00 -17:00 uur

De preparaties van de Mosasaurus vinden plaats in het weekend. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht probeert ook doordeweeks het Sciencelab zoveel mogelijk te bemannen. Wil je weten of er op een bepaalde dag geprepareerd wordt, neem dan telefonisch contact op met het museum.

Prijs

Het Sciencelab is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Datum

vanaf zaterdag 16 januari 2016 van 13:00 tot 17:00

Prijs

€ 6,00

Locatie

De Bosquetplein 7 6211 KJ, Maastricht Nederland

Contact

+31 (0)43 350 54 90