Science & Cocktails Lezing door Ewine van Dishoeck

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing van astrofysicus Ewine van Dishoeck over de ingrediënten voor leven in het heelal, bijzondere cocktails en live muziek.

Na bijna 10 jaar succesvolle en bekroonde edities van Science & Cocktails in Kopenhagen, Johannesburg en Brussel en een eerste editie in Amsterdam met Robbert Dijkgraaf, hebben we astrofysicus Ewine van Dishoeck uitgenodigd voor een lezing over de ingrediënten voor leven in het heelal. Met bijzondere cocktails en live muziek na afloop.

via Paradiso

Sterren, planeten en de ingrediënten van leven in het heelal
Eén van de meest spannende ontwikkelingen in de sterrenkunde is de ontdekking van planeten rondom andere sterren dan onze zon. Maar hoe vormen deze zogenaamde exoplaneten zich precies? Welke ingrediënten zijn er voor nodig om deze te bouwen?

Dankzij sterke nieuwe telescopen zijn sterrenkundigen tegenwoordig in staat om deze oeroude vragen wetenschappelijk te beantwoorden. Sterren en planeten worden geboren in de koude en ijle gaswolken tussen de sterren en de Melkweg. De nieuwe ALMA lens laat ons nu voor het allereerst inzoomen op de kraamkamers van de planeten. Inmiddels hebben de onderzoekers hier zelfs al water, simpele suikers en een verrassende hoeveelheid organische stoffen gevonden. Kunnen deze prebiotische moleculen zich opeens tot kometen en uiteindelijk nieuwe planeten vormen? Zouden ze op deze manier de basis kunnen vormen voor buitenaards leven?

Over de spreker

Ewine van Dishoeck, is hoogleraar Moleculaire Astrofysica van Leiden Universiteit. Na haar promotie in Leiden werkte ze bij Harvard, Princeton en Caltech van 1984-1990. Haar groep doet onderzoek op het snijvlak van astronomie en scheikunde, en maakt gebruik van observaties via onder meer de Very Large Telescope en Hubble Space Telescope om het moleculaire spoor tot ster- en planeetvorming te volgen. Ze won de NWO Spinozapremie (2000), Prijs Akademiehoogleraren van de KNAW (2012), the Einstein World Award for Science (2015) en de Kavli prijs voor astrofysica (2018).

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Programma

19:30 Open voor cocktails
20:30 Lezing Ewine van Dishoeck
21:40 Live muziek

Prijs

Regulier €10
Studenten €5
Stadspas € 5
CJP € 5

Tickets

Tickets zijn te koop via de website

Datum

dinsdag 30 oktober 2018 vanaf 19:30

Prijs

€ 10,00

Locatie

Paradiso Noord, Tuinzaal IJpromenade 2 1031KT, Amsterdam Nederland

Contact

Organisatie